Roosendaal

Er komt tijdelijk cameratoezicht in en rond de Rembrandtgalerij

Foto: © Google Maps

Kitty Joachems Kitty Joachems

Het is al langer bekend dat er in de omgeving van de Rembrandtgalerij in de wijk Westrand hardnekkige overlast, criminaliteit en geweldsexcessen worden ervaren van personen. Daarbij is vaak alcohol in het spel. Dat maakt de Rembrandtgalerij een aandachtslocatie van de politie en gemeentelijke Boa’s, die dagelijks surveilleren en handhavend optreden.

Door: Kitty Joachems

Om tot een verbetering van de veiligheid en leefbaarheid te komen heeft burgemeester Han van Midden besloten over te gaan tot tijdelijk cameratoezicht. Hij wil hiermee bewoners en ondernemers hun gevoel van veiligheid teruggeven.

Intensieve samenwerking

De gemeente Roosendaal werkt intensief samen met partners als politie, jeugdhulpverleningsorganisatie Wegwijs, woningbouwcorporatie Alwel, maatschappelijk werk organisatie WijZijnTraverse Groep, Bewonersplatform Westrand en buurtpreventieteams. Samen doen zij er alles aan om tot een verbetering van de veiligheid en leefbaarheid te komen in de wijk Westrand in het algemeen en rondom de Rembrandtgalerij in het bijzonder. Zo kreeg de buitenruimte van de Rembrandtgalerij in 2017/2018 al een facelift op het gebied van bestrating en groenvoorzieningen. Ook werd in het gebied een verbod ingesteld om in de openbare ruimte alcohol te gebruiken.

Veiligheidsgevoel onder druk

Toch staat het veiligheidsgevoel van bewoners en ondernemers nog steeds onder druk. Daarom wordt nu tijdelijk cameratoezicht ingesteld. Deze periode duurt een jaar, waarbij de politie is belast met het toezicht op het gebruik van de camera’s. De camerabeelden worden maximaal 4 weken bewaard en worden teruggekeken als de situatie daarom vraagt.

Tijdelijke oplossing

Burgemeester Han van Midden zegt in een reactie: “Ik luister goed naar de bewoners en ondernemers in en rondom de Rembrandtgalerij. In het belang van hun veiligheidsgevoel stel ik daarom cameratoezicht in. Mensen in deze wijk willen de rust terug in de straat. Dit is een tijdelijke maatregel. Vanzelfsprekend kijk ik samen met mijn collega, wethouder Inge Raaijmakers (vitale wijken en dorpen) naar blijvende oplossingen voor de Rembrandtgalerij.”