Bergen op Zoom

Erevelden blijven donker deze kerst

Foto: Dick Vermaas

Vincent Krijtenburg Vincent Krijtenburg

Er staan dit jaar geen kaarsjes op de oorlogsgraven in Bergen op Zoom. Het indrukwekkende evenement dat op 24 december zou plaatsvinden gaat dit jaar niet door in Bergen op Zoom. 

Door: Vincent Krijtenburg

Het plan was om op kerstavond een kaarsje te plaatsen op ieder graf op de Canadese en Britse erevelden aan de Ruijtershoveweg in Bergen op Zoom. Maar helaas. Dit jaar blijft het donker, vertellen Joris Völker en Jean-Jacques van Giels van de organisatie. Deze mensen mogen niet vergeten worden, zeker niet tijdens Kerstmis. Het is altijd heel mooi om te doen en er was ook veel toeloop van toeschouwers en vrijwiligers”, zegt Van Giels. “Wat vorig jaar extra mooi was, is dat de scholen bij het evenement betrokken waren en dat veteranen een laatste groet brachten.”

Mensenmassa

Tijdens de laatste editie waren bijna 150 vrijwilligers betrokken. Bovendien kwamen veel mensen het schouwspel bewonderen. In verband met de corona lockdown wilde de organisatie het aantal mensen terugschroeven, maar zelfs een scenario met minder mensen bleek niet haalbaar. “Mensen gaan dan toch even kijken. We willen juist geen mensenmassa op de been brengen terwijl Nederland in lockdown zit”, zegt Völker.

Thuis herdenken

Mensen moeten dus beslist niet niet de erevelden komen “Wat ze wél kunnen doen, is thuis zelf een kaarsje plaatsen ter nagedachtenis aan deze mannen waaraan we onze vrijheid te danken hebben”, aldus Völker.