Roosendaal

Erfgoedprijs moet Roosendaalse pandeigenaren motiveren en enthousiasmeren

Vincent Krijtenburg Vincent Krijtenburg

De gemeente Roosendaal krijgt een eigen Erfgoedprijs. Dat maakte wethouder Toine Theunis woensdagmiddag bekend. De prijs wordt met ingang van 2021 iedere twee jaar op of rond Open Monumentendag uitgereikt. De winnaar gaat naar huis met een geldbedrag van 2500 euro.

De prijs is een idee van de stichting Open Monumentendag. Namens deze stichting was Theo de Munnik aanwezig om de plannen toe te lichten. Het doel van de Roosendaalse Erfgoedprijs is om eigenaren te motiveren en enthousiasmeren om historische en karakteristieke panden te restaureren of op te knappen.

Renovatie

Wethouder cultuur, Toine Theunis: “Het is belangrijk dat de cultuurhistorische waarde van panden en straten behouden blijft. Met deze Erfgoedprijs gaat dit hopelijk ook meer leven”. Niet alleen gemeentelijke- of rijksmonumenten maken kans. Panden moeten wel minimaal 50 jaar oud zijn en de eventuele restauratie, renovatie of reconstructie moet in de afgelopen twee kalenderjaren voltooid zijn. In dit geval gaat het om 2019, 2020 of 2021.

Stemmen

Inwoners van de gemeente Roosendaal kunnen een pand of straat nomineren. Insturen kan tot en met zondag 8 augustus: t.a.v. stichting Open Monumentendag op [email protected] o.v.v. ‘Nominatie Erfgoedprijs’. De stichting Open Monumentendag verzamelt alle inzendingen en stelt hiervan ‘shortlist’ op. Deze shortlist wordt eind augustus bekend gemaakt. Op deze lijst staan de uiteindelijke genomineerden.

Foto’s van de genomineerde panden worden voor 11 september tentoongesteld in de St.Jan en dan kan er gestemd worden tot 14 september. Er wordt nog gewerkt aan een website waarop gestemd kan worden. Ook op Open Monumentendag zelf kan er worden gestemd. De winnaar van de Erfgoedprijs wordt op 15 september bekend gemaakt in de Sint Jan in Roosendaal.

Open Monumentendag Roosendaal

Open Monumentendag (OMD) vindt dit jaar in Roosendaal op zaterdag 11 september plaats. In de gemeente Roosendaal wordt de OMD die dag geopend in de Sint Jan. Het doel van OMD is dit jaar om een zo breed mogelijk publiek te bereiken. De grotere monumenten zijn te bezoeken én er worden twee wandelingen uitgezet. Een langs tuinen en een langs de monumentale plekken in de parken.