Tholen

Ergernis over illegaal afval Tholen: ‘Inwoners moeten elkaar aanspreken op gedrag’

Illegale bijplaatsingen van afval aan de Kuipersdreef.

Han Verbeem Han Verbeem

Het illegaal geplaatste huisafval aan de Kuipersdreef in Tholen leidt tot ergernissen in de wijk én in de Thoolse raad. Fractievoorzitter Michael Schoonen van het CDA vraagt het college daarom in te grijpen. En dat moet wethouder Corniel van Leeuwen donderdagavond in de raadsvergadering ruiterlijk toegeven. Maar hij speelt de bal terug naar de wijk: de inwoners moeten elkaar aanspreken op onwenselijk gedrag: “Die gedragsverandering bereiken we alleen sámen.”

Aan de hand van foto’s laat het raadslid zien hoe erg de situatie is: opgestapelde vuilniszakken en allerhande troep op straat: van kapotte vuilniszakken tot oude barbecues en flatscreens.

In gesprek

Het college wil graag hierover met de buurtbewoners in gesprek, zegt de wethouder: er zijn in de wijk veel onoverzichtelijke inzamelplaatsen. Dat leidt tot bijplaatingen van afval, wat uiteindelijk resulteert in vuilnis op straat. “Dit gedrag vinden we op Tholen zeer onwenselijk”, zegt wethouder Corniel van Leeuwen. Daarom roept hij de inwoners op om de illegale dumpingen en bijplaatsingen te melden via de BuiterBeter-app. Dat gebeurt nu al, en de lokale bewindsman spreekt zijn waardering uit voor de inwoners die de misstanden melden en aan de kaak stellen.

Actief inwoners bijstaan

Raadslid Schoonen vindt de illegale bijplaatsingen onacceptabel. “Maar we moeten als overheid actief wél de inwoners bijstaan die het gedrag willen veranderen”, merkt hij op. “We vinden het goed dat er door het college nagedacht wordt over andere containers en sloten.” En het onderling aanspreken van wijkbewoners op het gedrag is makkelijker gezegd dan gedaan en zal niet makkelijk zijn, aldus Schoonen. De wethouder belooft de raad samen met de buurt én met woningcorporatie Stadlander naar oplossingen te kijken: “U wordt hierover nader geïnformeerd.”