Bergen op Zoom

Ergernissen over spoor: Bergse GroenLinks/PvdA wil betere verbindingen en aansluitingen

Han Verbeem Han Verbeem

GroenLinks/PvdA in Bergen op Zoom wil dat het Rijk, de NS en ProRail de zogeheten Zeeuwse Lijn snel aanpakken. De treinverbindingen tussen Roosendaal en Vlissingen hebben regelmatig te maken met forse vertragingen en uitval van treinen. Voor GroenLinks/PvdA-burgerlid Ruben Bals is dat onacceptabel. Zijn fractie roept daarom op tot een gezamenlijk raadsprotest, dinsdagavond bespreekt hij zijn motie ‘Bergen weer bereikbaar’ in de commissie.

Drie treinen per uur -waaronder één intercity- vanuit Zeeland zónder rechtstreekse aansluiting met station Roosendaal is voor veel reizigers te weinig, weet Ruben Bals. Afgelopen weekeinde reden er geen treinen vanuit en naar Vlissingen. “Dat is geen uitzondering”, verzucht het burgerlid. Ook voor de Bergse reizigers is een reis naar Goes, Rotterdam of Breda per trein nauwelijks te doen – zeker niet tijdens de spits. Rennen op het Roosendaalse perron om de aansluiting te halen, wachten op een trein die niet komt, en eindeloze ergernissen over overvolle coupés. “Onacceptabel”, vindt Bals. De overheid zou het reizen per spoor juist aantrekkelijker moeten maken, om het autogebruik en daarmee de CO2-uitstoot tegen te gaan.

Beloftes nakomen

GroenLinks/PvdA wil dat NS eerdere beloftes nakomt voor een extra Intercitytrein op de Zeeuwse lijn, benadrukt hij. Daarom wil hij dat de gemeenteraad van Bergen op Zoom een oproep doet aan zowel de minister, de NS en ProRail voor extra investeringen. Een soortgelijke motie is al in gemeenteraden van de meeste Zeeuwse spoorgemeenten aangenomen; dinsdag 16 april komt deze in Reimerswaal aan de orde en donderdag 18 april in de Bergse raad.

Eerder protest

Het is niet de eerste keer dat de lokale politiek opkomt voor de reizigersbelangen in Bergen op Zoom. Per december 2021 kwam met de nieuwe dienstregeling een derde stoptrein, de overstaptijd in Roosendaal is iets verruimd -van drie naar vijf minuten. Maar daarmee zijn de problemen nog niet opgelost, benadrukt Bals. Hij verwacht ook in de Bergse politiek brede steun voor zijn oproep aan Den Haag. “Ik kan me niet voorstellen dat fracties hier tegen zijn”, zegt hij. “Een unanieme oproep is bovendien een krachtig gebaar, richting minister en NS.”