Roosendaal

Eric de Regt verrast met overstap van Roosendaalse Lijst naar VLP

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

Eric de Regt, fractievoorzitter en één van de boegbeelden van de Roosendaalse Lijst, maakt een verrassende overstap naar de VLP. De onderlinge chemie in de Roosendaalse Lijst bevalt hem niet meer en zorgde er voor dat hij het plezier in de politiek begon te verliezen. Hij hoopt het plezier voor het werk weer terug te krijgen bij de VLP.

Zelf heeft Eric de Regt er lang over nagedacht, voor de buitenwereld komt het als een complete verrassing. Eric de Regt, fractievoorzitter en één van de boegbeelden van de Roosendaalse Lijst stapt over naar de VLP. Van de coalitie naar de oppositie dus. “Hun partijprogramma sluit prima aan bij mijn ideeën, met name voor de dorpen, en ik voorzie een vruchtbare samenwerking,” aldus De Regt.

VLP nu grootste partij

Opposititiepartij de VLP wordt daarmee ook nog eens de grootste in de Roosendaalse gemeenteraad. Want de Roosendaalse Lijst zakt van 8 naar 7 zetels, terwijl de VLP stijgt van 7 naar 8. De Regt heeft de keuze ook niet lichtjes gemaakt. Maar hij miste de vrijheid die hij in de beginjaren had en dat ging hem in de weg zitten. “Het liep niet meer zo soepel. De sfeer was op zich niet slecht, maar alles ging stroever. Het was vroeger een geoliede machine met veel automatisme. Nu is de spontaniteit weg,” legt hij uit.

Volgens De Regt was er geen directe aanleiding voor zijn overstap naar de VLP. Het was een geleidelijk proces. “Er zijn steeds meer procedures bedacht. Dat ontneemt je van je snelheid en vrijheid in je politieke handelen. Er was geen incident. Het is meer als een emmer met druppels. Steeds van die kleine irritaties er bij en dan is de emmer vol.” Toch waardeert De Regt de Roosendaalse Lijst nog steeds. “Ik ben de RL dankbaar voor een mooie en leerzame tijd, van waaruit ik het nodige heb kunnen bewerkstelligen en waarbij ook mooie vriendschappen zijn ontstaan.”

Onderlinge chemie en enthousiasme zijn verdwenen

De Regt was al ruim 10 jaar lid van de fractie van de Roosendaalse Lijst. En de laatste 6 jaar was hij fractievoorzitter. Het grootste deel van de tijd, de eerste 8 jaar, voelde hij zich prima op zijn plek bij de Roosendaalse Lijst. “Aandacht voor de juiste onderwerpen en een gemoedelijke werksfeer waarin ik mezelf kon ontplooien, zolang het maar binnen de kaders van de RL paste. Deze werkwijze, met de nodige vrijheden, gaf veel verantwoordelijkheid maar zorgde ook voor betrokkenheid, resultaat en plezier in het politieke werk,” aldus De Regt.

De laatste jaren voelden anders voor De Regt. “De onderlinge chemie in de partij en het enthousiasme bij mij is verdwenen en mijn plezier in het politieke werk is verminderd, nota bene mijn belangrijkste drijfveer. Mede daarom heb ik dit weloverwogen, maar ook ingrijpende, besluit genomen waarbij ik niet over één-nacht-ijs ben gegaan.”

Helemaal stoppen met de politiek was voor De Regt geen optie. “Ik hoop en verwacht dat het plezier, door aansluiting bij de VLP-fractie, weer terugkeert. Er is namelijk niets mooier en dankbaarder dan jezelf in te mogen zetten voor de lokale samenleving en dat wil ik graag blijven doen!”