Wouw

Eric de Regt (VLP): “het authentieke karakter van onze dorpen moet intact blijven”

Kitty Joachems Kitty Joachems

De VLP maakt zich sterk voor het behoud van het historisch en pittoreske karakter van de vijf dorpen die onderdeel uitmaken van de gemeente Roosendaal. “Het authentieke karakter van ieder dorp moet zoveel mogelijk intact gehouden worden”, dat stelt raadslid Eric de Regt namens deze partij. Hij vraagt het college of zij deze mening deelt.

Door: Kitty Joachems

De Regt vindt ook dat nieuwbouwplannen, vooral in de oude dorpskernen, qua ontwerp moeten passen bij hun omgeving. Ze mogen geen afbreuk doen aan het typische dorpse karakter. De Regt verwijst daarmee onder andere naar de bouw van appartementen in de Roosendaalsestraat in Wouw. “Appartementen met een hele moderne ‘look’, terwijl juist deze straat onderdeel uitmaakt van het ‘oude historische lint’ door Wouw”, schrijft De Regt aan het college. “Deze ontwerpen zijn door de Commissie Ruimtelijke Kwaliteit (CRK) goedgekeurd en dit advies is door u overgenomen. U vindt derhalve dat de vormgeving van deze nieuwbouw goed past in de omgeving?”

Houd rekening met gevoel dorpsbewoners

De VLP heeft de indruk dat door de CRK, voorheen beter bekend als de “welstandscommissie”, niet altijd even consequent gekeken en geoordeeld wordt. De Regt roept hen op om ook rekening te houden met de gevoelens van de dorpsbewoners. Hij vraagt in zijn brief aan het college of adviezen van de CRK, nader getoetst worden en zo ja, door wie.

De Markt in Wouw

“Binnenkort komt er ook nieuwbouw op de Markt in Wouw, midden in het historische centrum van het dorp. Welke eisen gaat u hierbij stellen aan het ontwerp?”, vervolgt De Regt. Hij doelt hier op het pand van het voormalig Chinees restaurant.

Wim Sonneveld

In het stuk benadrukt De Regt namens zijn partij dat het goed is dat de dorpen mee gaan in de vaart van de ontwikkelingen van de 21e eeuw. “Het behoud van een stukje historie kan daar prima mee samen gaan”, zo schrijft hij. “In ‘Het Dorp’ zong Wim Sonneveld ooit vol nostalgie over een dorp dat door de vooruitgang haar oorspronkelijke karakter was verloren. Laten we er met zijn allen voor zorgen dat in onze kernen de karakteristieke historische kenmerken behouden blijven of in ere worden hersteld, daar waar mogelijk”, besluit De Regt zijn betoog.