Geen regio geselecteerd

Ernstig ongeluk A4 mogelijk te wijten aan vermoeidheid bestuurder

Bij het ongeval op 30 juni raakten alle negen inzittenden van het busje gewond © 112 Markiezaten/Archief

Pepijn Vermunt Pepijn Vermunt

Het ernstige ongeluk op de A4 bij Woensdrecht op 30 juni jl. is vermoedelijk veroorzaakt door de bestuurder van het personenbusje. Hij bleek oververmoeid te zijn. Dat blijkt uit voorlopig onderzoek van politie en justitie. Bij het ongeval raakten alle negen inzittenden van het busje gewond, waarvan twee ernstig.

Het busje reed voor het knooppunt Markiezaat, in de richting van Vlissingen, achterop een vrachtwagen die stilstond op de vluchtstrook. De politie is na het ongeluk een uitvoerig onderzoek gestart. Zo is er een uitgebreid sporenonderzoek gedaan en zijn zowel het busje als de vrachtwagen technisch onderzocht.

Vermoeid

De chauffeur van het busje, een 40-jarige man uit Polen, was vanuit zijn woonplaats de dag ervoor met het busje vertrokken. De reis naar Woensdrecht is bijna 1.600 kilometer en de reistijd is zonder onderbrekingen minimaal zestien uur. Er werden onderweg maar enkele korte pauzes gehouden en de laatste stop was iets voor Antwerpen. Gebleken is dat de bestuurder vermoeid was en dat alle passagiers sliepen. Ongeveer 23,5 uur na het vertrek van de chauffeur is het personenbusje met onverminderde snelheid op de linker achterzijde van de vrachtauto geknald. De vrachtwagenchauffeur had zijn vrachtwagen op de vluchtstrook tot stilstand gebracht, omdat hij vermoedde dat er iets met zijn voertuig aan de hand was. Net toen hij wilde bellen voor hulp, klapte het busje achter op zijn vrachtwagen.

Onderzoek

Het onderzoek is nog niet afgerond, maar wijst momenteel in de richting van oververmoeidheid van de bestuurder. Van technische mankementen of andere oorzaken is tot nu toe geen spraken. De Poolse autoriteiten zijn een onderzoek opgestart naar het reilen en zeilen bij het Poolse vervoersbedrijf en het uitzendbureau waarvoor de bestuurder van het busje werkte.

Lees ook: Ernstig ongeluk op A4 bij Woensdrecht: negen gewonden