Roosendaal

EsKIProom moet Roosendalers bewuster maken: ‘Met afval zijn hele toffe dingen te doen’

Sita Kengen Sita Kengen

Een duurzamer Roosendaal. Dat is waar KaaiDuurzaam naar streeft. Er werd al twee keer het Festival der Mogelijkheden georganiseerd en er vinden regelmatig andere activiteiten plaats. Woensdag 27 maart was de open dag.

In totaal vinden er deze week meer dan zestig activiteiten plaats in het kader van de Zero Waste Week. Zo was er dinsdag in Bergen op Zoom een verspillingsvrije lunch. “Dat is voor de gemeenten Roosendaal, Bergen op Zoom, Woensdrecht en Steenbergen”, vertelt Linda Konings van Samen in de Regio. “Vandaag kan je binnen kijken bij KaaiDuurzaam. Speciaal voor de kinderen is hier van alles te doen.”

KaaiDuurzaam is broedplaats op gebied van duurzaamheid

“KaaiDuurzaam is eigenlijk de broedplaats van Roosendaal op het gebied van duurzaamheid”, vertelt Rolph Adriaansen, duurzame ondernemer in KaaiDuurzaam. Het is niet bepaald over de koppen lopen tijdens de open dag. Volgens de organisatie komt dat door de nostalgische kermis die dezelfde dag open ging.

Activiteiten

Tijdens de open dag zijn verschillende activiteiten te doen. Zo is er een workshop mini moestuintjes maken. “De moestuinbakken zijn gemaakt van oude pallets en de kleine bakjes zijn gemaakt van oude petflessen die van straat komen. Kinderen kunnen de moestuintjes bouwen”, vertelt Adriaansen.

Speciaal voor de open dag is de esKIProom weggezet

“Buiten staat een grote bus van saver, hier zijn verschillende spelletjes rondom afval te doen. Er is een esKIProom. Dit is een oude caravan waar je uit moet ontsnappen, met behulp van vragen over ZeroWaste. Er zijn bouwblokken te vinden en een zwembad dat gevuld is met flesdoppen. Als laatste kan er ook nog rondgekeken worden in een vintagewinkel.”

EsKIProom

In de grote hal is de esKIProom te vinden. De caravan staat hier niet altijd, omdat die meestal op tournee is. “Speciaal voor de open dag hebben we hem hier weggezet. Het is een oude kip caravan uit 1980, daar komt dan ook de naam esKIProom vandaan”, vertelt Adriaansen. De escaperoom is met zes personen te doen. Er is een opdracht die te maken heeft met ZeroWaste en de kinderen hebben tien minuten om te ontsnappen. “In het kader van hergebruik hebben we aan de binnenkant niets veranderd. Het is erg knus en authentiek.”

Bewustwording

“We willen mensen er bewuster over na laten denken. Met afval zijn hele toffe dingen te doen. Ik hoop dat ze iets leuk hebben gedaan en dat ook onthouden. Dat ze de volgende keer als ze iets weg willen gooien daar even bij stil staan”, zegt Adriaansen.

Konings vindt het vooral leuk om te zien dat je mensen kunt inspireren om afval anders te gaan zien. “We hopen dat de ZeroWasteWeek een jaarlijks terugkerend evenement wordt. We merken dat er veel belangstelling voor is.”