Nispen

Etapas de Nisipa zorgt voor verbinding én wielerplezier

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

Het is al weken een hot topic: La Vuelta Hollanda komt eraan. De Ronde van Spanje racet 21 augustus door West-Brabantse gemeentes en er worden tal van activiteiten georganiseerd. Ook in Nispen wordt de speciale gebeurtenis groots aangepakt. Het Wielercomité heeft de handen ineen geslagen met lokale ondernemers en verenigingen. Samen realiseren zij op 20 augustus: 21 Etapas de Nisipa.

De avond voor de doorkomt van die Vuelta staat het tijdens 21 Etapas di Nisipa in het teken van Spanje, passie en verbinding. In het openluchttheater wordt een Spaanse avond georganiseerd. “De Vuelta heeft 21 etappes, daarom serveren wij 20 augustus 21 figuurlijke tapas”, vertelt Kevin Verbocht van Wielercomité Nispen. “Er komen die avond dus 21 bijzondere bijdragen, allemaal in het teken van Spanje en wielrennen.”

Wielercafé

Centraal staat die avond het wielercafé, waarin het levensverhaal van Luc Suijkerbuijk besproken wordt. Ook Jac van der Poel, Jurgen de Jong en Gerwin de Regt zijn hierbij aanwezig. Luc is op jonge leeftijd, na toestemming van zijn ouders, begonnen met fietsen. Al snel merkte hij dat hij beter tot zijn recht kwam bij heuvelachtige ritten, en dus vertrok hij naar Spanje. Daar trainde hij met een amateurploeg. Toen hij drie van zijn vier eerste wedstrijden won, stapte hij over op het beroepsrennen. Hij bleef in Spanje en heeft met zijn Spaanse ploeg zes keer de Vuelta gefietst. In 1989 won hij een etappe.

“Tijdens het wielercafé worden hier oude herinneringen over opgehaald en worden de keuzes besproken die hij als jonge renner heeft moeten maken”, vervolgt Kevin. “Jurgen en Gerwin hebben beiden op het hoogste amateurniveau gefietst.” Ook hun hoogte-en dieptepunten worden besproken. “Interessant en leerzaam voor ieder die van fietsen houdt.”

Lokaal

Tijdens de verhalen door zijn er optredens van Roosendaal Danst en Los Perdidos. Toneelvereniging Drie Maal Plankenkoorts voert improvisatietoneel op, gebaseerd op de verhalen van de renners. Café de Gouden Leeuw, Restaurant de 7 Heerlijkheden en Bistro Le Mouton verzorgen hapjes en drankjes. Bezoekers krijgen bij aankomst een sangria. Gedurende de avond kunnen ze genieten van verschillende Spaanse tapas. Ook is er de mogelijkheid tot een Spaanse wijnproeverij en een Spaanse bierproeverij, verzorgd door de Nispense brouwerij Koekwhouse

Kaarten zijn te koop via de website. De avond start 20 augustus om zeven uur. Rond twaalf uur is de avond afgelopen. En dan is het echt aftellen naar het spektakel dat de Vuelta heet.