Etten-Leur

Etten-Leur: opfrisbeurt voor parkeergarage en terrein Banakker

De parkeergarage onder het winkelcentrum van Etten-Leur.

Herbert Kats Herbert Kats

De parkeergarage onder het winkelhart van Etten-Leur krijgt een opfrisbeurt waardoor het mogelijk wordt om er dagelijks 24/7 gebruik van te maken.

Eerst zijn vooral technische aanpassingen voorzien. Voor komend jaar staan verdere verbeteringen op het programma, zoals de mogelijkheid om parkeerders via groene lampjes naar een vrije plek te leiden.

Het werk aan de parkeergarage gaat in samenhang met aanpassing van de parkeergelegenheid bij zwembad Banakker/theater De Nobelaer. Beide faciliteiten gaan werken met een systeem waarbij de gebruiker het kenteken in een terminal moet invoeren. Het papieren bonnetje verdwijnt.

Kentekenherkenning

De slagboom bij het zwembad wordt hergebruikt in de garage, die in totaal zes nieuwe nodig heeft. “Zo voorkomen we kapitaalvernietiging”, licht gemeentewoordvoerder Carolien van Peer namens wethouder Jean-Pierre Schouw toe. In een volgende fase -2025- hoopt de gemeente over kentekenherkenning te kunnen beschikken, zoals ook in andere gemeenten wordt gebruikt.

In Etten-Leur is alle parkeerapparatuur, van zowel de garage als het Banakkerterrein, ondergebracht in één groot managementsysteem. Dat dateert uit 2013 en is aan vervanging toe. Het stuurt de in/uit-rijterminals, slagboominstallaties en betaalautomaten aan. “We gaan kijken of we vanaf 2025 ook met een app kunnen gaan werken”, aldus de woordvoerder. “Of dat gaat lukken weten we na de zomer als de eerste fase gereed is.”

Meer mogelijkheden

De vernieuwingen hebben nog meer voordelen. Zo werd de slagboom bij het zwembad en het theater door automobilisten als ‘belemmerend’ ervaren. “Als die weg is kunnen mensen sneller even iemand afzetten”, legt Van Peer uit.

De mogelijkheid om alle uren van de dag te parkeren biedt voor beide faciliteiten ook meer mogelijkheden om werknemers te faciliteren die een vergunning hebben in het centrum te parkeren. Als de garage kan beschikken over een systeem waarbij rode lampjes de bezette plekken en groene de vrije aangeven is dat ook een service die onnodig rondrijden tegengaat.