Etten-Leur

Etten-Leur zet in op gezonde samenleving met ‘Samen Gezond Leven’

Ouderen die bewegen

Foto: Shutterstock

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

Zwemmen met verzorging voor ouderen, aandacht voor mentale gezondheid en gratis zonnebrandcrème. Het zijn wat voorbeelden van maatregelen die de gemeente Etten-Leur neemt om de fysieke en mentale gezondheid van inwoners te verbeteren. Dat doet de gemeente met behulp van een SPUK: een specifieke uitkering, die verspreid over drie jaar wordt uitgekeerd.

Het gaat om 700-duizend euro voor zowel 2024 als 2025, en 600-duizend euro voor 2026. “Sommige van de onderdelen die we bieden hebben we al, maar kunnen we hierdoor uitbreiden”, vertelt wethouder Rene Verwijmeren. Maar er zijn ook nieuwe maatregelen, zoals het ‘zwemmen met verzorging’.

Zwemmen met verzorging is gericht op ouderen die in verzorgingscentra wonen. “Zij worden dan opgehaald en naar het zwembad gebracht”, vervolgt de wethouder. Bij het zwembad zijn studenten aanwezig die een zorggerelateerde opleiding volgen. “Deze studenten helpen de ouderen bijvoorbeeld met aankleden. Op die manier kunnen zij hun studie toepassen in het echte leven.” Na de zwemsessie worden de ouderen weer naar huis gebracht.

Ander voorbeelden van maatregelen die voortkomen uit Samen Gezond Leven zijn de plaatsing van drie zonnebrandcrèmepalen – die half mei worden geplaatst bij de Westpolderplas, speeltuin Hoge Neer en op de Markt – beweegsessies voor ouderen, straatvoetbalevenementen voor de jeugd en inzet op valpreventie.

Het doel van al deze maatregelen: in 2040 samen gezond leven in Etten-Leur. Meer informatie over alle projecten vind je hier.