Bergen op Zoom

Even schrikken voor Lepelstraatse Boys: club moet opdraaien voor sportbezuinigingen gemeente

Foto: Pixabay

Han Verbeem Han Verbeem

Voor voetbalvereniging Lepelstraatse Boys is het ‘even schrikken’. Want met het nieuwe sportbeleid van de gemeente Bergen op Zoom zijn clubs voor een groot deel zelf verantwoordelijk voor onderhoud. Dit betekent dat de clubs opdraaien voor de gemeentelijke bezuinigingen op sport, met een contributieverhoging van vele tientjes per verenigingslid. “Een onwenselijke situatie”, stelt het bestuur in een brief aan de Bergse raad. Want niet alle leden zijn in staat dit op de brengen.

De bezuinigingsoperatie, in ambtelijk jargon ‘businesscase’, moet de gemeente jaarlijks 464.000 euro besparen op de kosten van buitensportvoorzieningen. Het is Bergen op Zoom gelukt zo’n 40.000 euro te bezuinigen, maar dat is niet voldoende.

Voor de 424.000 euro zijn stevige maatregelen nodig. Dit komt er op neer dat clubs en verenigingen vanaf het seizoen 2024-2025 zelf verantwoordelijk zijn voor het schoonmaken van kleedkamers, het legen van afvalbakken en herstel van schade aan toestellen. Ook de velden dienen ze zelf te belijnen en dan is er nog het onderhoud van kantines, tribunes, vlaggenmasten, speeltoestellen, terrassen en andere zaken.

Contributieverhogingen

Voor de Lepelstraatse Boys betekent dit een extra last van 6000 tot 7000 euro. En dat heeft rechtstreeks gevolg voor de leden van de amateurvoetbalvereniging, schrijft het bestuur aan de Bergse gemeenteraad.

Als het scenario doorgaat, betekent dit een contributieverhoging van 55 tot  60 euro per lid. Maar ook de energielasten komen voor rekening van de clubs. “Als vereniging hebben we geen zicht op het verbruik en de energiekosten die de gemeente momenteel maakt:, schrijft het bestuur. “We verwachten zelf dat dit toch duizenden euro’s zijn.”

Lepelstraatse Boys houdt rekening met nóg eens een extra kostenpost van 7.500 tot 10.000 euro. Opnieuw moet dan de contributie omhoog, zo is de verwachting, met 65 tot 80 euro per lid.

Onwenselijk

De voetbalvereniging hoopt dat de gemeenteraad rekening houdt met de doorwerking van de bezuinigingen. “Een directe doorbelasting naar de leden is onwenselijk”, benadrukt het bestuur. “Zeker gezien de tijd dat we niet in iedereen zijn portemonnee kunnen kijken. We verwachten hierdoor ook echt maatschappelijke problemen als we dit moeten bekostiging uit opbrengsten van de leden.”