Roosendaal

Exclusiviteit en kwaliteit hand in hand in Roosendaals bedrijfsrestaurant

Vincent Krijtenburg Vincent Krijtenburg

Het nieuwe stadskantoor in Roosendaal is duurzaam gebouwd, toegankelijk en nu ook inclusief. In het bedrijfsrestaurant waar de medewerkers van de gemeente Roosendaal lunchen, werken mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Om een goed voorbeeld te geven is de gemeente naar eigen zeggen bewust op zoek gegaan naar een organisatie die het bedrijfsrestaurant wilde runnen met mensen die niet overal kunnen werken. De stichting Iedereen Werkt sprong op die vraag en en kwam als beste partij uit de bus. “Jongens en meiden die niet zomaar op reguliere werkplekken zouden kunnen werken, kunnen hier wel meedraaien in een bestaand concept waarbij ze ook begeleiding krijgen”, zegt Pieter Dekker, bestuurder van Iedereen Werkt. In dit concept (tHUIS) gaat dat maatschappelijke verhaal hand in hand met hoge kwaliteit.

Lees ook: Raamkozijnenvloer en radiatorfietsenrek, recycle-stadskantoor bijna klaar

Hoe hoge kwaliteit eruit ziet, ruikt en smaakt, dat weet Rob Leenaerts als geen ander. 22 jaar lang was hij chef en eigenaar van restaurant Jagersrust in Ossendrecht. Nu werkt hij als chef in de keuken van tHUIS bij stichting Iedereen Werkt. “Het ligt hier straks vol met lekker broodjes, vers gemaakte soepen en gehaktballetjes. Hier komen de smoothies en hier de verse salades”, zegt Leenaerts een uur voordat de hongerige ambtenaren zich in de bedrijfskantine melden. “Het is allemaal gebaseerd op vitaliteit, duurzaamheid en we maken zo veel mogelijk zelf.”

Salade en smoothie

In de open keuken stelt hij twee van de medewerkers van de dag voor. “Dit is Rutger, hij is bezig met het inschenken van de smoothies. Matthijs is onze saladespecialist.” De ingrediënten en bereidingswijzen van de salades staan stap voor stap beschreven. Het doel is dat Matthijs op den duur steeds meer salades uit zijn hoofd kan maken. Rutger werkt vandaag voor de achtste keer in de keuken van tHUIS en heeft het er erg naar zijn zin. “Het is leuk om hier ervaring op te doen als chef”, zegt hij.

Lovende woorden

In de eerste maand dat tHUIS open is, heeft bestuurder Dekker alleen nog maar lovende woorden gehoord. Ook wethouder Evelien van der Star is erg te spreken over het eten en het personeel. “Ze zijn heel beleefd en sociaal en uitermate dienstverlenend.”

Op dit moment werken er acht jongens en meiden in het bedrijfsrestaurant. Daarnaast zijn er ook stageplaatsen voor leerlingen van de Mytylschool in Roosendaal. Binnenkort zal tHUIS ook open gaan voor mensen die niet in het stadhuis werken. Het is daarbij volgens de wethouder niet de bedoeling dat het een concurrent wordt voor de horecabedrijven in het centrum.