Hoogerheide

Excursie in de supermarkt helpt Woensdrechtenaren om gezonde keuzes te maken

Vincent Krijtenburg Vincent Krijtenburg

Welke pindakaas koop je? Leg je het ene of het andere toetje in je winkelmandje? En heb je voldoende aan één of twee stronken broccoli voor het avondeten? Een interactieve excursie door de supermarkt in Hoogerheide moet inwoners van Woensdrecht helpen om gezonde keuzes te maken. Brede welzijnsinstelling Woensdrecht (BWI) ,Thuiszorg West-Brabant (TWB) en Albert Heijn Haviksberg slaan hiervoor de handen ineen.

De supermarktbijeenkomst is onderdeel van een groter initiatief om een gezonde levensstijl te bevorderen. Jeske Veluwenkamp, lifestylecoach bij BWI, licht toe: “Het idee is om gezonde levensstijlen onder de aandacht te brengen. We bieden de inwoners van Woensdrecht de kans om meer te leren over gezonde voeding en hoe dit praktisch in hun dagelijks leven te integreren.”

Supermarktexpeditie

De bijeenkomst bestaat uit een presentatie over gezonde voeding. Na de presentatie zullen de deelnemers samen met Patricia Wagemakers (diëtist bij Thuiszorg West-Brabant) de supermarkt te verkennen. “We gaan langs verschillende afdelingen van de supermarkt om deelnemers direct te leren over gezonde productkeuzes,” legt Wagemakers uit.

Groente en fruit

Tijdens de tour zal bijzondere aandacht worden besteed aan de versafdeling van de grootgrutter. “Ik laat ze de verschillende groenten zien. Niet iedereen is bekend met alle groentesoorten, dus het is leerzaam om dat ter plekke te doen,” zegt Wagemakers. Ook zal de groep stilstaan bij de aanbevolen hoeveelheden. “Een gemiddeld persoon heeft per dag 250 gram groente en twee porties fruit nodig,” voegt ze toe. Als voorbeeld legt ze broccoli op de supermarktweegschaal. “Dit is 600 gram broccoli. Na het schoonmaken houden we ongeveer 500 gram over, wat dan een maaltijd voor twee personen is, met 250 gram per persoon.”

Ook wordt er stilgestaan bij de zuivelafdeling om verschillende melkproducten en alternatieven te bespreken, waaronder plantaardige opties. Zo zit er veel variatie in de hoeveelheid calorieën en koolhydraten per toetje. In plaats van een zuivelproduct met een toegevoegde smaak, adviseert Wagemakers (al dan niet plantaardige) yoghurt met wat vers- of diepvriesfruit erin te eten. Zo valt er bij ieder schap in de supermarkt iets te zeggen. Zelfs de ene pindakaas is de andere pindakaas niet, blijkt als je de etiketten aandachtig bekijkt.

Vol

De reacties op de geplande bijeenkomst zijn al overweldigend positief. “De aanmeldingen liepen al storm. Het is een succes, en daarom plannen we in oktober nog een bijeenkomst,” zegt Veluwenkamp enthousiast.