Roosendaal

Extra aandacht voor coronaslachtoffers bij Lichtjesavond Roosendaal

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

In Roosendaal is er tijdens de Lichtjesavond extra aandacht voor mensen die zijn overleden aan het coronavirus. Op de Lichtjesavond komen nabestaanden samen om hun dierbaren te herdenken. Er is speciaal aandacht voor nabestaanden van coronapatiënten, omdat hun afscheid vaak anders is gelopen dan ze graag hadden gewild. De Lichtjesavond in Roosendaal is op zondag 13 november. ZuidWest TV is er ook bij om de herdenking te filmen.

Crematorium Zegestede in Roosendaal herdenkt tijdens Lichtjesavond mensen die overleden zijn. Nabestaanden komen samen om hun verlies te delen. Dit jaar is er daarbij vooral aandacht voor mensen die een dierbare hebben verloren aan het coronavirus. “Van hen hebben nabestaanden lang niet altijd afscheid kunnen nemen op de manier die zij gewild hadden. Voor velen voelt dit als een groot gemis,” legt Zegestede uit op haar website. “Daarom kijken we daar tijdens Lichtjesavond op terug en vinden we troost door alleen al bij elkaar te zijn, waarbij er volop ruimte is voor het delen van ervaringen en emoties als daar behoefte aan is.”

Hartjes en lichtjes bij tijdelijke gedenkplek corona

Ook de gemeente Roosendaal doet mee aan de Lichtjesavond. Locoburgemeester Arwen van Gestel houdt een korte toespraak. Daarna zullen enkele nabestaanden hun verhalen vertellen over de dierbaren die ze hebben verloren. “Eén hiervan is een inwoonster van de gemeente Roosendaal, die haar man op 55-jarige leeftijd aan Corona heeft verloren en zelf ook Corona heeft gehad,” laat de gemeente weten. “Dit alles gebeurt in een sfeervolle setting die opgeluisterd wordt door muziek van Martine van de Kar en haar kinderkoor.”

Daarna gaat de herdenking buiten verder. Speciaal voor deze avond is een deel van de begraafplaats Zegestede verlicht. Op het buitenterras krijgen de bezoekers een warme drank. Ondertussen kunnen ze luisteren naar de Cantores van O.L. Vrouw. Zij zingen op verzoek de namen van overleden dierbaren. “Een ceremonie die ieder jaar weer ontroert en veel indruk maakt,” aldus Zegestede. “Bovendien bestaat de mogelijkheid om bij de tijdelijke corona gedenkplek een hartje op te hangen met de naam van de overledene(n). Ook kan er een gedenklichtje worden geplaatst bij het graf van een dierbare.”

Later ook bijeenkomst voor mensen met coronaproblemen

Tijdens de Lichtjesavond zijn er enkele rouwbegeleiders van WijZijn aanwezig, die vragen kunnen beantwoorden. De gemeente Roosendaal is van plan om ook nog een lotgenotenbijeenkomst te organiseren voor inwoners die te maken hebben, of te maken hebben gehad, met corona. Tijdens de Lichtjesavond kun je je gegevens achterlaten als je hieraan mee wilt doen. Als je niet bij de Lichtjesavond kunt zijn, dan kun je je adresgegevens ook naar [email protected] mailen.

De Lichtjesavond is op zondag 13 november bij Crematorium Zegestede. De herdenkingsbijeenkomst is van 17.30 uur tot 18.00 uur. Het zingen van de namen is van 18.00 uur tot 19.00 uur. Als je wilt dat de Cantores ook de naam zingen van jouw dierbare, dan kun je dat doorgeven. Stuur dan voor 8 november een mail naar [email protected]. Zegestede ligt aan de Ruchpensebaan 93a in Roosendaal.