Bergen op Zoom

Facilitair bedrijf stopt per 1 januari alle werkzaamheden

Redactie Redactie

De Stichting Facilitair Bedrijf in Bergen op Zoom houdt op te bestaan. Het bestuur heeft maandagmiddag bekend gemaakt dat ze per 1 januari definitief stopt.

Het Facilitair Bedrijf werkte samen met tientallen verenigingen en verzorgde voor hen onder andere decorstukken, podia en hekwerken voor evenementen of voorstellingen. Maar de stichting heeft haar opdracht, ‘het faciliteren van het culturele veld in de meest brede zin des woords’, teruggegeven aan de gemeente Bergen op Zoom.

Toen in maart bekend werd dat de subsidie met 43% gekort zou worden, heeft de stichting verschillende doorstart mogelijkheden aangeboden aan de gemeente. Geen van de plannen werd goedgekeurd en dus krijgt het Facilitair Bedrijf haar begroting niet rond. De gemeente heeft zelf ook nog geen plan hoe zij het werk voor de 106 aangesloten organisaties voortzet. Het stichtingsbestuur heeft daarom geen andere keuze dan het werk te beëindigen. Op deze manier vinden zij het niet verantwoord om door te gaan. 

Culturele veld

Het facilitair bedrijf werkt sinds 2001 vooral met vrijwilligers en mensen die moeilijker aan werk kunnen komen. Daarmee hebben ze grote stappen gemaakt in het opbouwen van de dienstverlening, huisvesting en samenwerking. Door deze medewerkers werden er jaarlijks 17.000 uur gewerkt en heel veel verschillende projecten ondersteund, zoals de spektakelvoorstelling Supersum en de bevrijdingsvieringen.

Volgens het Facilitair Bedrijf was er in de jaren 90 niets geregeld voor het culterele veld. Daar ontstond de behoefte van een facilitaire ondersteuning. In 2001 heeft de stichting deze taak op zich genomen op advies van de gemeente. Het bestuur: “Stapsgewijs is toewerkt naar een beheer dat voldoet aan alle wettelijke eisen, zodat verenigingen kunnen werken in een veilige omgeving tegen betaalbare culturele tarieven. Het FB heeft de MBO opleiding theatertechniek naar Bergen op Zoom weten te halen en is nu samen met omroep ZuidWest gehuisvest in het Eventum. Tot vandaag de dag zijn onze vrijwilligers daar doende met de inrichting van de werkplaatsen.”

Subsidie besteding

Er was kritiek dat het Facilitair Bedrijf te veel zou leunen op de 150.000 euro subsidie van de gemeente. De stichting is het daar niet mee eens en zegt dat ze de subsidie verdubbelt uit eigen inkomsten. Dus met 3 ton dekt het bedrijf alle kosten en investeringen. Zo kunnen diensten tegen lage tarieven worden aangeboden. Samen met alle vrijwilligersuren bespaart de stichting voor alle verenigingen en organisaties al snel een half miljoen euro per jaar, aldus het bestuur.

De medewerkers en het bestuur vinden het vreselijk. “Zowel bij het bestuur als de medewerkers heerst nu grote verslagenheid dat aan de jarenlange intensieve inzet op deze wijze een einde komt.” Tot 1 januari zal het Facilitair Bedrijf de dienstverlening doorzetten. Daarna kunnen de organisaties terecht bij de gemeente Bergen op Zoom.