Bergen op Zoom

Familie Lindhout is apetrots op 125-jarig bestaan schilder – vastgoedonderhoudsbedrijf

Vincent Krijtenburg Vincent Krijtenburg

Het 125 jarige bestaan van Lindhout schilder – vastgoedonderhoud in Bergen op Zoom zou een knalfeest moeten worden. Onzekerheid door de coronamaatregelen verhindert dat het bijzondere jubileum groots gevierd kan worden. Maar dat neemt niet weg dat de familie Lindhout apetrots is op wat er in die 125 jaar is bereikt.

“Lindhout is van oorsprong een ambachtelijk schildersbedrijf. We hebben ons de laatste decennia ontwikkeld tot een resultaatgerichte onderneming. We werken met name voor woningcorporaties, industrieën en particulieren”, zegt Gert-Jan Lindhout. Naast de hoofdvestiging in Bergen op Zoom heeft het bedrijf nevenvestigingen in Roosendaal, Breda, Goes en Terneuzen.

Duurzaamheid

Lindhout gelooft in relaties voor de lange termijn, waarbij langjarige contracten continuïteit en duurzaamheid bieden. Ook op het dak van het hoofdkantoor aan de Ravelstraat in Bergen op Zoom is te zien dat het bedrijf bewust bezig is met duurzaamheid. “Duurzaamheid speelt een grote rol in de bedrijfsvoering. Dat zie je aan de 118 zonepanelen die op ons dak liggen. Ze zijn goed voor 40.000 kw energie per jaar”, aldus Lindhout. Lindhout kreeg mede daarom in 2017 de Groene Pluim. Deze toekenning werd in 2021 weer verlengd voor 3 jaar.

Geschiedenis

Van oorsprong is Lindhout een Zeeuws bedrijf. De nuchterheid en het harde werken zijn kwaliteiten die door de generaties zijn doorgegeven. Grondlegger Johannis Lindhout (1863-1912), de overgrootvader van de huidige directeur, is geboren in Oud-Vossemeer. Als timmermanszoon koos hij voor het schildersambacht. Werkte al in de jaren tachtig van de negentiende eeuw als zodanig. Maar het eerste bewijs dat hij zelfstandig ambachtsman was, dateert uit 1896 en werd gevonden in het archief van de voormalige Brabantse gemeente Nieuw-Vossemeer. De oprichter overleed al op 48-jarige leeftijd. Zijn weduwe en drie zonen zetten het schildersbedrijf voort.

De middelste zoon, Dignes, bouwde het vanaf halverwege de jaren dertig uit door in te schrijven op werken van de Genie. Hij trok personeel aan om onder meer de commandokazerne in Roosendaal en de Cort Heijligerskazerne in Bergen op Zoom te schilderen. In de tweede helft van de jaren veertig kwamen Dignes’ beide zonen – Jos en Hans – in het bedrijf werken. Vanaf 1951 was er een filiaal in Bergen op Zoom, en met ingang van 1962 – het jaar dat Dignes Lindhout zich terugtrok – werd dit de vestigingsplaats in plaats van Oud-Vossemeer. De beide broers werkten respectievelijk vanuit Bergen op Zoom en Roosendaal, het bedrijf groeide en had op het hoogtepunt 120 werknemers.

Na het overlijden van Jos Lindhout in 1983 voerde Hans de directie alleen. Na zijn pensionering in 1995 kwam er een directeur van buiten de familie. Jos’ zoon Gert-Jan was als vierde generatie al wel in het bedrijf werkzaam, en hij heeft vanaf 2006 de leiding over het familiebedrijf waarin inmiddels ook zíjn zoon Jos als vijfde generatie Lindhout werkt. “De continuïteit is hiermee geborgd”, aldus Gert-Jan Lindhout.

Jubileumuitzending

Op 25 juni gaat Lindhout schilder – vastgoedonderhoud het jubileum vieren met een live-uitzending op ZuidWest TV.