Roosendaal

Feesten voor vrijheid op het Bevrijdingsfestival in Roosendaal

Foto: Bevrijdingsfestival Roosendaal / Lars de Nijs.

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

Vrijdag 5 mei viert Nederland de vrijheid. Het is die dag namelijk 78 jaar geleden dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog. In het hele land zijn feesten en festivals, ook in Roosendaal. Daar vindt op het Tongerloplein en in het Emile van Loonpark namelijk het Bevrijdingsfestival plaats.

Bijna alle voorbereidingen zijn getroffen, en morgen barst het feest eindelijk los. “Ook fijn is dat de voorbereidingen dit jaar echt heel goed zijn verlopen”, vertelt organisator Yannick Beverloo. “Vorig jaar was het echt een gedoe. Maar dit jaar is het weer een stukje grootser en mooier dan voorheen.”

Twee locaties

Het festival is opgesplitst in twee locaties. Iedere locatie heeft zijn eigen muziekstijl. Zo is het Emile van Loonpark het domein van verschillende dj’s. Hier treden de dj’s Gijs Padding, Onrust & Kluin, DJ Paul B2B YLF, Djodje Angle en Qynn op. Als headliner is er die dag ChildsPlay. Dit producerstrio heeft samengewerkt met J. Balvin, Sean Paul en Pitbull.

Op het Tongerloplein is er podium voor lokaal talent. One Revolution Band zorgt voor de nodige dosis groovy reggaesounds en 5 Times Rock speelt rauwe rock. Jick Munro & the Amazing Laserbeams staan bekend om hun verrassende klanken. Ook is er op het Tongerloplein een kidscorner met spellen, een springkussen, een schminkhoek, een suikerspinnenkraam en knutselactiviteiten. “En valt er een frietje of iets anders lekkers te halen”, vervolgt Beverloo.

Zelfreflectie

Kunstenaar Benjamin Scheltema is ook op het festival aanwezig. Hij zal met de vraag “Wat betekent vrijheid voor jou?” bezoekers uitnodigen om stil te staan bij de betekenis van vrijheid, en dankbaarheid voor de vrijheid die op 5 mei gevierd wordt. “Het is een dag vol muziek, plezier en zelfreflectie.”

De organisatie kijkt enorm uit naar het bevrijdingsfeest. “We hopen op goed weer en vrolijke bezoekers. Het festival is weer een stukje mooier en beter dan de voorgaande edities. We hebben er echt zin in!”, aldus Beverloo.