Hoogerheide

Femke (19) maakt mentale gezondheid bespreekbaar als finalist van Miss Beauty of Noord-Brabant

Femke is finalist in de verkiezing Miss Beauty of Noord-Brabant.

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

De negentienjarige Femke Schuit uit Hoogerheide heeft het niet makkelijk gehad. Al sinds jonge leeftijd kampte ze met verschillende psychische stoornissen. Na jarenlange therapie gaat het beter, en besloot ze zichzelf uit te dagen door uit haar comfortzone te stappen. Ze gaf zichzelf op voor Miss Beauty of Noord-Brabant. En nu hoort ze bij de finalisten.

Uit meer dan honderd aanmeldingen is Femke, samen met negentien andere meiden uit de provincie, gekozen om te strijden voor de titel van Miss Beauty of Noord-Brabant. Dat gebeurt op 11 februari in theater de Maagd in Bergen op Zoom. Tot die tijd hebben de meiden om zichzelf voor te bereiden. Dat gebeurt door middel van oefendagen, waarin teambuilding centraal staat. “Er heerst hier helemaal geen wedstrijdsfeer. Alle meiden zijn super lief, en we hebben allemaal net zoveel zin in de finale.”

Mentale gezondheid bespreekbaar maken

Femke hoopt met haar deelname een voorbeeld te zijn voor andere jonge meiden die last hebben van mentale problemen. “Ik heb veel meegemaakt. Op jonge leeftijd kreeg ik te maken met angsten. Die werden steeds extremer, waardoor ik uiteindelijk een eetstoornis kreeg. Die eetstoornis ging over in een depressie.” Jarenlange therapie volgde. “Het gaat nu een stuk beter met me. Meedoen aan deze verkiezing is echt een grote stap voor me, maar ook een grote overwinning.”

Op Femkes armen zijn littekens te zien die komen door haar jarenlange strijd met haarzelf. “Het is belangrijk dat anderen dit zien. Het is geen schreeuw om aandacht, ik wil hier juist mee laten zien dat je jezelf mag zijn. En dat je altijd mooi bent zoals je bent.”

Finaledag

Als Femke op 11 februari betiteld wordt als Miss Beauty of Noord-Brabant, gaat ze door voor de landelijke titel. “Het zou heel gaaf zijn als ik zou winnen. Maar ik doe vooral mee voor mezelf. Om mijn angsten te overwinnen en om mijn verhaal met iedereen te denken. Dat vind ik het belangrijkste.”

Naast haar eigen persoonlijke doel, zamelen Femke en de andere deelneemsters geld in voor de LINDA.foundation. Dit goede doel komt op voor kinderen die in armoede opgroeien. “Het geld dat we hiervoor ophalen gaat naar gezinnen die in Brabant wonen.” Doneren kan via de persoonlijke pagina van Femke. Stemmen op Femke om haar de finale te laten winnen kan door ‘poll noordbrabant Femke S’ te sms’en naar 3010.

Heb jij last van depressieve klachten, suïcidale gedachtes of zie je het leven niet meer zitten? Neem contact op met MIND Korrelatie (0900 1450) of 113 Zelfmoordpreventie (0800 0113).