Huijbergen

Fierljeppen en dorpsbarbecue tijdens Huijbergs feestweekend

Vincent Krijtenburg Vincent Krijtenburg

Huijbergen heeft dagelijkse boodschappen, muziek, wielrennen, horeca, een kapsalon en kinderopvang. Het is allemaal te lezen op de blauwe borden die her en der in het dorp hangen. In het Pinksterweekend kunnen daar twee borden aan worden toegevoegd; Huijbergen heeft dan een fierljepwedstrijd en een dorpsbarbecue.

Het idee voor het feestweekend op 4, 5 en 6 juni is afkomstig van de Huijbergse ondernemersvereniging Hover. “Huijbergen heeft volop voorzieningen, verenigingen en ondernemers en er is het gehele jaar voor jong en oud van alles te doen”, vertelt Hover secretaris Wil de Jong. Zaterdag 4 juni is er een gezinsdag in en om MFC de Kloek die georganiseerd is door de familie Heijboer. Heijboer wilde al in 2020 een groot feest op touw zetten omdat ze 25 jaar een buurtsuper hebben in het dorp, maar corona gooide roet in het eten. “Met dit verlate feest kunnen we een mooi invulling geven aan dit feestweekend”, zegt Marcel Heijboer, die tevens bestuurslid is van Hover.

Bingo in de Kloek

Op de gezinsdag op zaterdag is er van 14.00 uur tot 16.30 uur een bingo voor volwassenen in de zaal van de Kloek. “Broeder Nico Boere laat de balletjes weer rollen. Er zijn mooie prijzen te winnen. Voor een kop koffie of thee met traktatie en een consumptie met wat lekkers wordt gezorgd”, zegt de secretaris. Een bingokaart kost vijf euro.

Dorpsbarbecue

Vanaf 17.00 uur is er een barbecue voor alle Huijbergenaren bij de Kloek. Men moet zich vooraf opgeven voor de barbecue. Bij de Coop in Huijbergen is er een spaaractie voor korting op voor deelname aan de barbecue. Ook is er de gehele dag live muziek met Ron van Hoof en voor de kinderen is er een springkussen. Na de barbecue is er nog een gezellig samenzijn in de Kloek.

Fierljeppen

Op eerste pinksterdag zorgt de verenging ‘D’n Baarg voor vertier in het dorpscentrum. Ze houden in één van de wadi’s in de Boomstraat fierljepwedstrijden. In 2019 werd dit evenement voor de eerste keer gehouden. Dat trok toen veel deelnemers en publiek. Rond het evenement zijn er allerlei activiteiten zoals muziek van onder meer dj Dave.

Cultuur

Op Tweede pinksterdag staat de Huijbergse cultuur centraal. Van 11.00 uur tot 16.00 uur is dan het Wilhelmietenmuseum geopend waarbij men alles aan de weet kan komen over de rijke geschiedenis van het Huijbergse kloosterleven en de ontwikkeling van het dorp. Ook is de nieuwe educatieve ruimte bij de molen te bezoeken. Op tweede pinksterdag kan iedereen een kijkje komen nemen in de ruimte en is ook de draaiende molen Johanna te bezichtigen.

Ons Marieke

Kinderopvang Ons Marieke viert haar 20ste verjaardag en haakt daarom dan aan bij de culturele activiteiten tijdens het Huijbergse feestweekend. Van 11.00 uur tot 13.00 uur wordt dan door een bekende Huijbergse schilder bij de kinderboerderij van Ons Marieke een workshop gegeven waarbij iedereen welkom is om de beginselen en fijne kneepjes van de schilderkunst onder de knie te krijgen. Vanaf 14.00 uur wordt iedereen uit het dorp (en omgeving), van klein tot groot, uitgenodigd om onder leiding van een bekende Huijbergse voorzanger luidkeels samen kinderliedjes en andere Nederlandstalige meezingers ten gehore te brengen op het speelplein achter de opvang.