Roosendaal

Fietsen, zweten en vooral veel lachen tijdens de Nationale Jeugdronde: ‘Zwaar, maar heel leuk!’

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

Zo’n vierhonderd fanatieke fietsers zijn woensdag afgereisd naar Cosun Beet Company (Suikerunie) in Dinteloord. Tijdens de tweede dag van de Nationale Jeugdronde was het aan de renners om zo snel mogelijk een pittige ronde van 1,2 kilometer over het grote terrein te fietsen. “Super veel zin in de rest van de week!”

Het terrein begint aan de voet van een brug, waardoor de start met een zware klim begint. Verderop in het parcours zijn een paar scherpe bochten waar de kinderen goed op moeten letten, want uitglijden kan zomaar gebeuren. De deelnemers, kinderen van tien tot veertien jaar, moeten in groepjes van zes zo snel mogelijk de uitdagende ronde fietsen. “De winnaars worden vanavond bekend gemaakt”, vertelt voorzitter Tonny Testers. “Er wordt dan gekeken naar welke kinderen de snelste tijd gefietst hebben.”

Vierhonderd kinderen zijn verdeeld over 29 ploegen, allemaal afkomstig uit Roosendaal en omliggende dorpen. Ondanks twee jaar afwezigheid door corona, is de interesse dus niet minder geworden. “Dat is natuurlijk top, maar qua voorbereiding was het soms best even aanpoten.” Normaal gesproken heeft de organisatie een jaar om alles te regelen. “Maar nu kregen we pas in maart groen licht.”

Fanatiekelingen

Alle deelnemers zijn even fanatiek. Velen hebben voor de start van de jeugdronde fanatiek getraind. Zo ook Sem: “Ik fiets al heel mijn leven, dus ik vind het heel leuk om deze week mee te doen.” Zijn vriend Cas is ook erg fanatiek. “Ik fiets heel vaak met mijn vader in het bos. Dus ik ben ook goed voorbereid.” Beide heren hebben hard aan hun conditie gewerkt. Sem door te fietsen, Cas op een andere manier. “Ik heb veel bij mijn oma gezwommen, dat is ook goed voor je conditie.”

Stef is eerste van zijn groepje geworden tijdens de tijdrit. “Ik fiets niet heel vaak, maar super vet dat ik toch als eerste ben gefinisht.” Het begin van het parcours was pittig. “Je moet dan best een stuk omhoog fietsen. Maar gelukkig ging het daarna een stuk makkelijker.” Of Stef de snelste van de dag is weet hij nog niet. “Maar dit is al heel leuk.”

Drukke week

Ook de rest van de week zijn de kids en hun begeleiders druk bezig met de Jeugdronde. Donderdag fietsen ze een verkeersdoolhof in het Vrouwenhofpark. Vervolgens gaat de club door naar Nispen. “Ze gaan daar een spel spelen dat niet door ons, maar door mensen uit Nispen is georganiseerd”, licht Testers toe. Op vrijdag is het in Ossendrecht te doen met een veldrit. Bij de Stok gaan de renners op zaterdag een behendigheidsrit rijden. De week wordt op zondag afgesloten op de Markt in Roosendaal met het allesbeslissend Hinderniscriterium; wie gaan de winnaars van de Nationale Jeugdronde 2022 worden?