Fietsen4Air haalt bijna 11.000 euro op voor onderzoek taaislijmziekte
De vrijwilligers van Fietsen4Air hebben in 2 dagen tijd maar liefst 350 kilometer gefietst om geld in te zamelen. Het geld, bijna 11.000 euro, is bedoeld voor onderzoek naar de behandeling van CF, taaislijmziekte.
De fietsers en begeleiders van Fietsen4Air kwamen zondag aan in Bergen op Zoom. Ze waren begonnen in Ieper in België en via de Belgische kust naar Zeeuws Vlaanderen gereden, daarna via Vlissingen en de Stormvloedkering naar Zierikzee om te eindigen in Bergen op Zoom.
Eerste lustrum
Het was de vijfde keer, dus een lustrum voor Fietsen4Air. “Dat was ook de reden dat we de grens over zijn gegaan: het moest grensoverschrijdend zijn. We zitten nu met 45 deelnemers en we hopen over 5 jaar ongeveer op het dubbele te zitten,” vertelt voorzitter Richard van der Mast. De fietstocht werd in Bergen op Zoom afgesloten met een gezellige barbecue.
De deelnemers zamelen geld in voor de behandeling van CF, taaislijmziekte. Fietsen4Air wist met de grensoverschrijdende fietstocht bijna 11.000 euro op te halen. En dat is hard nodig, vindt Rob Masser. Hij is de oudste deelnemer van Fietsen4Air en heeft een persoonlijke reden om mee te doen. “Mijn kleinkind Michelle heeft CF. En voorheen werden ze natuurlijk maar 14 jaar, dat was zo’n beetje de gemiddelde leeftijd. En door alle onderzoeken is dat nou al naar 45 jaar gegaan. Dus die onderzoeken zijn gewoon vreselijk hard nodig.”
Steun van Jan Janssen
Jan Janssen, oud-winnaar van de Tour de France, was in Bergen op Zoom om de deelnemers van Fietsen4Air op te vangen. Ook hij vindt het initiatief belangrijk, vooral omdat er in zijn ogen weinig publiciteit voor is. “Daarom is het zo mooi dat hier toch een aantal mensen zich ingespannen hebben om een fietstocht te doen naar Ieper. Voor dit doel hebben ze een bedrag opgehaald van bijna 11.000 euro. Ze hebben geen televisie, ze hebben geen professionele mensen en daarom chapeau dat ze dat op die manier gedaan hebben. Heel goed.”
Fietsen4Air sluit het evenement pas helemaal af op 14 september en dan wordt ook het eindbedrag bekend gemaakt. Dan begint ook meteen de planning voor volgend jaar, legt Van der Mast uit. “We zijn een jaar er mee bezig om het te organiseren.” Iedereen die zich ook graag wil inzetten voor de strijd tegen taaislijmziekte is welkom om mee te fietsen.
Iedereen kan mee doen
Je hoeft geen profwielrenner te zijn om mee te doen. “Ook in ons team zijn er mensen die eigenlijk nooit meer dan een kilometer of 5 fietsen, naar hun werk of naar school, en die middels training nu ook gewoon 140 kilometer afleggen. En zich ook daardoor fysiek en mentaal veel beter voelen,” aldus de voorzitter. “Dus je kunt heel veel, alleen het zetje om het te gaan doen. Dus sluit je aan en wij nemen je mee en wij laten je presteren.”
Of ook Masser er volgend jaar weer bij is, is nog niet zeker. “Verleden jaar heb ik mee gefietst, van het jaar heb ik mee gefietst. Of ik volgend jaar mee fiets weet ik niet. Volgend jaar ben ik 74, het houdt een keer op hé,” grijnst hij.
Hij hoopt wel dat er dan anderen in zijn plaats komen. “En ik hoop dat alles wat mee wil fietsen er nog intensiever tegen aangaat, dat er nog meer geld komt. Want dat is eigenlijk de bedoeling,” vertelt Masser. “Iedereen heeft voor iedereen alles over en dat is heel mooi. Als ik niet meer mee zou fietsen, zal ik dat wel gaan missen.”