West-Brabant

Fietstocht door West-Brabant: 5x tips

Fiets

Afbeelding: Pexels/Sebastian Arie Voortman

Redactie Redactie

West-Brabant is een heerlijk gebied om met de fiets te verkennen: een schitterende natuur, interessante historie en vele idyllische plaatsjes waar je onderweg even kunt stoppen voor koffie met een gebakje. Volg de voetsporen van Van Gogh, die zijn schilderscarrière in Etten-Leur begon, fiets langs boerenhoeven, landgoederen, over dijken en kronkelige landweggetjes. Hieronder geven we je vast vijf tips voor een onvergetelijke fietstocht door West-Brabant.

Pak de fiets en ontdek West-Brabant

Als je West-Brabant gaat ontdekken met je familie of vrienden is het wel belangrijk dat jullie goede dames- en herenfietsen hebt. Controleer daarom goed van te voren of je fiets nog gereed is voor een lange fietstocht. Je kunt dan gerust alle onderstaande routes gaan ontdekken.

1. Ontdek de Beemden

Tussen Breda en Gastel ligt een lange strook van beemden; natte veengronden in beek- en rivierbeddingen. Vooral de Haagse en de Ettense Beemden zijn erg bekend. Het is een fraai gebied om te verkennen met de fiets. Maak zeker ook even een tussenstop bij de Kleine Schans in Terheijden, een vestingwerk uit de Tachtigjarige Oorlog. Het stamt uit begin 17e eeuw, toen er zich het Spaanse legerkamp Roma bevond (sinds 1590) en werd als beveiliging voor de scheepvaart op de Mark gebouwd. Later, in 1830, werd de schans weer hersteld als bolwerk tegen de Belgen.

2. Fiets over dijken

Het is altijd prettig om over dijken te fietsen want ze brengen je dwars door het schitterende landschap én zorgen er, dankzij de verhoogde ligging, voor dat je mooi uitzicht hebt. In West-Brabant zijn er heel veel dijken, zoals bij De Heen, Nieuw Vossemeer en Steenbergen. Ga lekker uitwaaien en geniet van één van de prachtige streken in ons land.

3. De Biesbosch

Natuurliefhebbers moeten beslist de Biesbosch intrekken. Het unieke, waterrijke landschap van de Biesbosch heeft een uitgebreid fietsroutenetwerk met talloze pontjes. In het Nationaal Park De Biesbosch geniet je van de natuur, maar je kunt ook een stop maken in de idyllische vestingstadjes Geertruidenberg en Woudrichem of peddelen langs eeuwenoude boerderijen waar je streekproducten kunt kopen.

4. Rond Breda: de Baronie en het riviertje de Mark

De Baronie is een natuurgebied met historische waarde: het werd in de 16e eeuw aangelegd door edelen die er bossen aanplantten. Nu is het een prachtig natuurgebied met bos, indrukwekkende lanen, pittoreske doorkijkjes, heidevelden, veenmoeras, zandverstuivingen, vennen en oude leemputten. Tijdens je tocht kun je reeën en ander wild spotten, ergens stoppen om te picknicken aan de oevers van het meanderende riviertje de Mark.

5. Omgeving Roosendaal

In de omgeving van Roosendaal is erg veel te zien en ontdekken. Fiets bijvoorbeeld langs turfvaarten, vennen en venen en verken de mooie landschappen en bos- en natuurgebieden tussen Bosschenhoofd, Hoeven, Leur, Zwartenberg, Standdaarbuiten en Oud Gastel, dorpen waar je onderweg kunt stoppen voor een heerlijke Brabantse lunch.

Zoals je ziet is het landschap in West-Brabant zeer divers. Stippel je eigen favoriete route uit door gebruik te maken van de handige fietsknooppunten of kijk eens online voor een populaire, al bestaande, fietsroute. Zo creëer of kies je een route die, zowel qua afstand als omgeving, precies is afgestemd op jouw wensen! Pik een dag met mooi weer en ontdek wat voor moois West-Brabant allemaal te bieden heeft!