Halderberge

Fietstunneltjes Oudenbosch en Oud Gastel krijgen kunstzinnige facelift

tunneltjes Oud Gastel en Oudenbosch

Marloes de Jong (links) en Corina Dam in het veelbesproken tunneltje bij Oud Gastel - Foto: Christian Traets Fotografie

Hans-Jorg van Broekhoven Hans-Jorg van Broekhoven

Namens de lokale partij WOS Halderberge dienden de fractieleden Corina Dam en Marloes de Jong onlangs een motie in die door de hele Halderbergse gemeenteraad werd omarmd. Ze willen meer kunst in de openbare ruimte, te beginnen met de fietstunneltjes in Oudenbosch en Oud Gastel. Het moet een project voor en met de inwoners worden, waar vooral ook jeugd een rol in speelt.

Volgens Marloes en Corina is Harderberge een gemeente die kunst en cultuur hoog in het vaandel heeft. Er is zelfs een Visie op Cultuur voor opgesteld en die biedt volop mogelijkheden om locaties in de verschillende kernen meer sfeer en uitstraling te geven. Omdat de twee fietstunneltjes een belangrijke functie vervullen, zowel voor inwoners als fietsende toeristen, bedachten de raadsleden dat dit prima plekken zijn om de culturele voornemens vorm te geven. Daar bleken zowel de voltallige raad als veel inwoners het mee eens.

‘Prachtig onderdeel van nieuwe visie’

Het tunneltje in Oud Gastel heeft momenteel een slechte reputatie. Het ligt er onderkomen bij en er is veel sprake van vandalisme, aldus de twee politici. Zo’n anderhalf jaar terug zeiden ze tegen elkaar: “Wat ziet dat er toch verschrikkelijk uit. Als dit de ingang tot Oud Gastel moet zijn…” Vervolgens ontstond het idee om deze locatie en die in Oudenbosch aan te gaan pakken. Terwijl ze met dat idee aan de slag waren, werd duidelijk dat Halderberge de Visie op Cultuur vast ging stellen. “Toen hebben we gezegd: dit is een prachtig onderdeel van die visie. Daar hoort dit in thuis.”

Jongeren betrekkken

Eind mei werd die visie in de raad besproken en dat was het moment dat Corina en Marloes hun plan met een motie aan de overige partijen presenteerden. Ze kregen er meteen de handen voor op elkaar. Halderberge wil kunst in de openbare ruimte meer vorm geven. Inwoners er ‘gratis en voor niets van mee laten genieten’, zoals De Jong dat noemt. Onderdeel van de voornemens is om er jongeren bij te betrekken en lokale kunstenaars te vragen eraan bij te dragen. Ook dat wil WOS Halderberge onderdeel maken van het tunneltjes-project.

In jubileumjaar klaar

In 2025 bestaan zowel Oudenbosch als Oud Gastel 750 jaar. Daarom wordt het plan van de twee fractiegenoten gekoppeld aan die viering. Mits althans de wethouder weet te regelen dat het ook mág. Beide tunneltjes zijn namelijk eigendom van de provincie. Aangezien vergelijkbare projecten elders nooit problemen gaven, verwacht Halderberge hier geen moeilijkheden.

De initiatiefnemers hebben al ideeën over welke kunstenaars ze willen vragen en hoe ze via scholen ook jongeren mee willen nemen, maar ze houden dat nog even voor zich. Eerst moet zeker zijn dat alles is geregeld. Het idee is om later ook andere plekken in de gemeente aan te pakken.

‘Warm bad’

Het opknappen van met name het tunneltje in Oud Gastel kan op veel steun van inwoners rekenen, hebben Marloes en Corina gemerkt. “Er wordt hier in de omgeving heel veel gefietst. Het is een doorgaande route en het is nu echt een afschuwelijk plekje. Het ligt er verloederd bij.” Het geeft passanten zelfs een luguber gevoel, weten ze; “Mensen zijn daarom heel enthousiast, ze vinden het een geweldig idee. Het is een warm bad waar we in zijn gevallen.”