Hoogerheide

Fija de Heer viert 102e verjaardag: ‘Het gaat allemaal vanzelf!’

Gijs van Iwaarden Gijs van Iwaarden

Fija de Heer-de Heer uit Hoogerheide mag 102 kaarsjes uitblazen. Ze kreeg daarom maandagmiddag een bezoekje van de burgemeester Steven Adriaansen.

De huiskamer van De Heer is in één keer goed gevuld. Zowel de burgemeester als wethouder Thierry de Heer waren op bezoek bij de 102-jarige. Al vertolkt de wethouder vandaag meer de rol van kleinzoon, dan van zijn werkfunctie. Gelukkig vindt De Heer deze drukte niet erg. “Ik houd er wel van om gezellig met elkaar te zijn”, vertelt ze.

“Ik heb vroeger veel gesport”

Veel mensen vinden 80 jaar een mooie leeftijd. De heer mag daar nu nog 22 jaar bij optellen. “Het gaat allemaal zo vanzelf. Ik heb nog plezier in het leven”, vertelt ze. “Ik heb vroeger veel gesport. Tot mijn 88ste heb ik zelfs nog gezwommen.”

Bezoek

In Woensdrecht is het de traditie van de burgemeester om bij elke verjaardag van de honderdjarigen langs te gaan. “Dat doe ik elk jaar en vandaag weer bij de 102e verjaardag”, vertelt Adriaansen. Het is de burgemeester de derde keer dat hij bij De Heer langsgaat. “Dat is mooi, feestelijk en het is een grote eer om te mogen doen.”

“Ik probeer mijzelf wel modern te kleden”

De Heer heeft door de jaren heen natuurlijk veel gezien. Zij en haar ondertussen al overleden man -die ook De Heer heette als achternaam- hebben bijvoorbeeld de volledige Tweede Wereldoorlog meegemaakt. “Als ik soms ’s nachts niet kan slapen, dan denk ik daar wel aan. Dan bedenk ik me wat voor geluk ik heb gehad”, vertelt ze.

Ook op het gebied van technologie en veranderingen in de samenleving heeft De heer alles gezien. Hoewel dat niet betekent dat het nieuwe per definitie beter is. “Ik vond het vroeger gezelliger”, vertelt ze wijzend op de mobiele telefoons van nu. “Iedere jeugd heeft zijn eigen charme. Ik ben ook een beetje ouderwets, al probeer ik mijzelf altijd wel modern te kleden”, vertelt De Heer met een knipoog.

Lees ook: Fija de Heer viert 100ste verjaardag: “Ik ben altijd sportief geweest”