Fijnaart

Fijnaart loopt weer uit voor Fendert Kwis: ‘Een van de leukste evenementen’

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

Maar liefst 280 mensen, die samen 35 teams vormden, gingen woensdagavond de strijd met elkaar aan bij de Fendert Kwis. Wie weet er het meeste te vertellen over Fijnaart en Heijningen? En hoe bereiden de deelnemers zich voor? De winnaar krijgt de enige echte Fendert Kwis bokaal mee naar huis.

Team ‘Borrelnootjes’ heeft zich goed voorbereid op de quiz. “We hebben zoveel mogelijk de kranten en websites met nieuws over Fijnaart gelezen”, vertelt deelnemer Ina de Booij. Die tactiek werkt ieder jaar opnieuw vrij goed namelijk. “Vorig jaar zijn we derde geworden.” Onder het genot van een kaasje en natuurlijk borrelnootjes, begint de club aan de quiz.

Quizrondes

De vragen die de deelnemers gesteld krijgen kunnen over van alles gaan, legt voorzitter van de heemkundigekring Fijnaart en Heijningen, Jan Dierks, uit. “Vragen over Fijnaart en Heijningen, het gaat echt over van alles.” Dat kan quizmaster Jan Willem van Bodegom alleen maar beamen. “Er is een weet-vraag ronde, die vragen kunnen gaan over Fijnaart, maar ook over de gemeente Moerdijk. “Maar er zijn ook een aantal foute liedjes waarvan de deelnemers de tekst af moeten kunnen zingen. Er zijn vier doe-vragen, en er is een ronde waarin mensen dingen moeten proeven.”

Dit is een van de leukste evenementen van het jaar.

Sponsor van de quiz én deelnemer Wil Gunterman doet al vijf jaar mee met de Fendert Kwis. “Maar de quiz goed maken is ons in die vijf jaar nog niet gelukt.” Toch houdt hij moed, en doet hij ook dit jaar weer mee met zijn team. “Ik vind het gewoon heel leuk dat dit soort dingen in ons dorp georganiseerd worden. Dit vind ik echt een van de leukste evenementen van het jaar.”

Fendertse week

De Fendert Kwis is onderdeel van de Fendertse week. Al sinds woensdagmiddag zijn er verschillende activiteiten voor jong en oud te beleven in een grote feesttent.

De Fendertse week begon met een kindermiddag, gevolgd door de quizavond. Donderdag was er de 55+ middag en een dartwedstrijd. Op vrijdag is er de Grote Bingo en het Fenderts Feestgedruis. Voor de vroege vogels is er zaterdagochtend een dorpsontbijt, gevolgd door de braderie en de kraaienmarkt. Zaterdagavond is er weer een groot feest met onder andere Vieze Jack.