Bergen op Zoom

Film laat zien hoe mooi én kwetsbaar de Brabantse Wal is

Gijs van Iwaarden Gijs van Iwaarden

De Brabantse Wal is prachtig, maar ook kwetsbaar. Dat is de boodschap van de natuurfilm van Mark Kapteijns. De boswachter en natuurfilmer werkte de afgelopen tijd aan de film die donderdagavond in de bioscoop in Bergen op Zoom in première ging.

De bioscoopzaal van C-Cinema in Bergen op Zoom zat helemaal vol met uitgenodigden voor de première. Van bestuurders van de Brabantse Wal gemeenten tot vrijwilligers van Brabants Landschap. Terwijl de gasten van een hapje en een drankje genoten, interviewde boswachter Erik de Jonge zijn collega Mark Kapteijns. Drie dagen in de week werkt Kapteijns als boswachter en twee dagen in de week als natuurfilmer. De afgelopen tijd gebruikte hij deze twee dagen per week om de Brabantse Wal op haar mooist in beeld te krijgen.

“Het is eigenlijk een stukje Nederland waar de variatie van de natuur en de menselijke activiteit heel erg aanwezig is”, vertelde Joris Hogenboom, directeur van Brabants Landschap. Hij noemt voorbeelden als (snel)wegen, havens, vliegvelden en windmolenparken. “En toch kan de natuur aanwezig zijn in zo’n druk stukje van Nederland.”

Je beleeft de Brabantse Wal

De mens en de natuur zijn lang goed samen gegaan zijn in de Brabantse Wal. Dat betekent niet dat de natuur er geen last van heeft. Mark Kapteijns wil met zijn film laten zien dat we zuinig moeten zijn op de natuur. “De Brabantse Wal is een bijzonder gebied, maar het is er wel enorm druk.” Kapteijns ontving samen met zijn samenwerkingspartners bloemen en complimenten na de filmvertoning. “Ik hoop dat mensen de film ervaren zoals ik hem heb bedoelt. Je beleeft tijdens de film de Brabantse Wal.”

Vooruitkijken

Ina Adema was als commissaris van de koning ook bij de filmpremière aanwezig. Ze sprak van prachtige beelden en heeft veel respect voor de filmmaker. “Het moeten enorme ontberingen zijn geweest om daar zelfs in de regen die beelden te maken”, vertelt ze in de volle bioscoopzaal. “We moeten zorgen voor een toekomstperspectief waarbij de balans tussen mens en natuur in orde is”, vindt ze.

Voor wie donderdag niet bij de première geweest is, niet getreurd. De film zal vertoond worden in bioscopen in Bergen op Zoom, Roosendaal, Etten-Leur en Breda. De datums worden nog bekend gemaakt.