Heerle

Filmmaker slachtoffer van brutale lenzenroof: ‘We hebben al een filmdag af moeten zeggen’

Anouk Houweling Anouk Houweling

Afgelopen weekend was voor Michel de Brouwer uit Heerle niet een om vrolijk op terug te kijken. Uit de auto van de filmmaker zijn zaterdag een laptop, harde schijven en twaalf lenzen gestolen. De totale schade is 5500 euro, maar dat is nog niet het ergste. Door de diefstal komt zijn film ‘In de schaduw van Weleer’ in gevaar.

Na het filmen van een dansgroep in Utrecht sloeg het noodlot toe, zegt De Brouwer. Tijdens het opruimen van de apparatuur is er ingebroken in de auto van filmmaker en is er een tas met lenzen, een aantal harde schijven met beeldmateriaal en zijn laptop gestolen. “De auto stond in het zicht op 25 meter afstand. Er waren constant mensen heen en weer aan het lopen en de meest waardevolle spullen heb ik tot het laatste bewaard. Daar hebben ze echt op gewacht”, vertelt De Brouwer.

Voorbedacht

Hij vermoedt dat ze gescout zijn door de dieven vanwege de waardevolle spullen. “Eerder die dag is er een scooter op ons ingereden waar twee mannen met een Noord-Afrikaans uiterlijk op zaten en later bleek dat er een beschadigde zwarte golf zes stond waar ook twee mannen met hetzelfde uiterlijk bij stonden”, zegt De Brouwer. Verder zijn er geen incidenten gebeurd, dus hij denkt dat de daders doelbewust hebben gewacht tot alle spullen in de auto lagen. “We geven 500 euro voor de gouden tip.”

Schade

In totaal zijn er twaalf lenzen gestolen waaronder een aantal unieke lenzen. “De meeste waren vintage lenzen met een speciale radioactieve coating, zodat je het oude karakter van zwart-wit beelden weer terug kan krijgen.” De totale financiële schade is 5500 euro, maar de immateriële schade vindt Brouwer eigenlijk nog veel erger. “We hebben een aantal evenementen gefilmd en al dat beeldmateriaal zijn we kwijt. Daar balen we ontzettend van.” Die beelden stonden op de harde schijven die de daders ook hebben meegepakt. “Ik wilde die avond een back-up maken en dat is niet meer mogelijk”, zegt De Brouwer teleurgesteld. Hij hoopt dat er een gelegenheid komt om die beelden opnieuw te filmen.

Doordat ik een stomme fout heb gemaakt, hoeft zo’n fantastische crew niet te bloeden

Een deel van de apparatuur is verzekerd, maar het meeste niet. “Ik dacht dat het andere deel was verzekerd via mijn filmsetverzekering, maar die was qua filmdagen verlopen. Ik heb dat gewoon niet goed in de gaten gehouden”, zegt De Brouwer licht gefrustreerd. Met een crowdfundingsactie hoopt hij de rest van de schade te kunnen vergoeden. “Doordat ik een stomme fout heb gemaakt, hoeft zo’n fantastische crew niet te bloeden.”

In de Schaduw van Weleer

De filmmaker uit Heerle is bezig met de film ‘In de Schaduw van Weleer’ die zich afspeelt tijdens de tweede wereldoorlog. Door de diefstal komt dat project nu in gevaar. “We hebben al een filmdag af moeten zeggen, omdat de spullen weg zijn”, vertelt De Brouwer. Met de crowdfunding hoopt hij om een klein stukje van het geld terug te krijgen om nieuwe vintage lenzen aan te schaffen. Er staan namelijk nog drie opnamedagen op de planning.

Ik kan ze niet teleurstellen. Ik moet doorpakken

Als er 2000 euro bij elkaar gehaald wordt, kunnen ze de film alsnog afmaken en er staat best wat op het spel. “Mijn vermogen zit erin en ook voor de anderen die er hun tijd, energie en ook geld in hebben gestoken.” Alleen de vrijwilligers die aan de film meewerken, hebben er al 10.000 uur van hun tijd in gestoken. “Ik kan ze niet teleurstellen. Ik moet doorpakken.”

Terugvinden

Of hij zijn spullen ooit nog terug gaan zien? “Heel eerlijk, nee. Ik ben al heel hard op zoek naar vervanging”, vertel De Brouwer. Hij is al afspraken aan het maken voor reserveringen, zodat hij in de tussentijd het geld bij elkaar kan krijgen. Ook de vaste leveranciers van de camera’s konden niks voor hem doen. “Jammer, maar we moeten wel verder.” Ook de politie heeft De Brouwer nog niet kunnen helpen. “Ze hebben pas 28 oktober tijd om onze aangifte aan te nemen. Dat is ruim tien dagen later.”

Wat als ik als laatste was weggereden. Hadden ze mij dan ook gepakt

Of hij het had kunnen voorkomen weet De Brouwer niet, omdat ze zo in de gaten werden gehouden. “Wat als ik als laatste was weggereden. Hadden ze mij dan ook gepakt”, vraagt hij zich hardop af. Aan de ene kant is hij blij dat het dan zo is gegaan. “Niet dat ze mij uit de auto getrokken hadden en ergere dingen gedaan hebben.” Toch blijft het zuur en hoopt hij dat mensen hem willen helpen door zijn crowfunding te delen en zelf een donatie te doen.

https://www.gofundme.com/f/red-in-de-schaduw-van-weleer