Huijbergen

Finale van West Brabantse Veldrit Competitie vindt plaats in Huijbergen

Foto: Petra Huismans

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

Nog een week en dan vindt de finale van de West Brabantse Veldrit Competitie (WBVC) plaats in Huijbergen. Meer dan 270 deelnemers, afkomstig uit Nederland en België, rijden zondag 17 december hun laatste wedstrijd van de competitie.

De competitie is er een voor vele leeftijden. “De categorie met de jongste deelnemer is voor kinderen van 5 en 6 jaar”, legt Jeroen van Wezel van Wielercomité Huijbergen uit. “En de deelnemers van de oudste categorie zijn 45 jaar en ouder.” Al deze deelnemers hebben al elf eerdere wedstrijden gereden, en zondag horen ze eindelijk wie de winnaar is.

Het parcours dat de renners moeten fietsen is pittig. “Het gaat over weilanden en door de bossen, over heuvels en door los zand. Dat maakt het echt wel uitdagend.” De afstanden wisselen per categorie. “De route van de jongste deelnemers is ongeveer een kilometer.”

Niet zomaar een competitie

De WBVC is niet zomaar een competitie. “De competitie vormt een springplank naar grotere crossen van de KNWU en internationale wedstrijden. Matthieu van der Poel en Wout van Aert hebben hier vroeger ook aan meegedaan. Wedstrijden als deze zijn mooie opstappen voor jong talent.” En opvallend is ook dat ongeveer 75 procent van de deelnemers uit België komt. “Dat is omdat er in België geen jeugdwedstrijden zijn, daarom komen ze allemaal naar Nederland.”

Toeschouwers welkom

Aan het einde van de dag, om 17.00 uur, reikt wethouder Rainier Schuurbiers de hoofdprijs uit. De renner die het beste resultaat heeft neergezet mag zich de winnaar van het Happy Dog klassement noemen. De eerste wedstrijd start om 10.45 uur aan de Buurtweg.

“We weten dat er familie en vrienden van de deelnemers komen kijken naar de wedstrijden, maar we hopen natuurlijk ook op een heleboel toeschouwers die zin hebben om een spannende competitie te volgen!”