Woensdrecht

Financiële bijdrage voor oude kerkhof in Woensdrecht

Foto: Stichting Het Oude Kerkhof "De Stompe Toren"

Pepijn Vermunt Pepijn Vermunt

De gemeente Woensdrecht trekt ruim 2.000 euro uit om het oude kerkhof aan de Rijzendeweg in Woensdrecht beter toegankelijk te maken. Op verzoek van het dorpsplatform is er geld vrijgemaakt vanuit het iDOP-budget om paden aan te leggen.

De begraafplaats wordt onderhouden door vrijwilligers. Zij zijn eerder al begonnen met het aanleggen van paden. Dit is gefinancierd door het Oranjefonds. Om alle paden te realiseren is nog ongeveer 70 meter pad te gaan. Met name als het regent blijkt het kerkhof nu niet goed toegankelijk. Het dorpsplatform Woensdrecht heeft daarom met Stichting Het Oude Kerkhof “De Stompe Toren” een aanvraag bij de gemeente ingediend.

Financiering

Het college van burgemeester en wethouders is akkoord gegaan met de aanvraag en stelt 2.146 euro beschikbaar vanuit het iDOP-budget. “We stellen het enorm op prijs dat het kleine groepje vrijwilligers van Stichting Het Oude Kerkhof “De Stompe Toren” en het dorpsplatform Woensdrecht zich inzet voor het oude kerkhof in Woensdrecht. Als college zien we het historisch belang van de begraafplaats in”, aldus wethouder Jeffrey van Agtmaal.

Historische waarde

Het oude kerkhof aan de Rijzendeweg behoorde vroeger toe aan de kerk die aan de Stompe Toren heeft gestaan. In samenwerking met Marco Vermunt is de oude kerk in kaart gebracht. Oude fundamenten zijn weer gedeeltelijk zichtbaar gemaakt. Op het kerkhof zijn verschillende oude graven te vinden, waaronder een graf van een slachtoffer uit de Eerste Wereldoorlog. Ook liggen er militairen begraven die op Vliegbasis Woensdrecht werkzaam waren en door noodlottige ongevallen om het leven kwamen.