Bergen op Zoom

Flat Wierlaan krijgt make-over en gaat van het gas af

Foto: Roland Pijnen

Redactie Redactie

Stadlander gaat 120 appartementen in de flat aan de wierlaan in Bergen op Zoom verduurzamen en ze van het gas af halen. Ook de uitstraling van het gebouw wordt aangepakt.

Door: Vincent Krijtenburg (video) en Roland Pijnen (tekst)

Het appartementencomplex is eind jaren 60 gebouwd in de stijl van die tijd. Tegeltjes in speelse vormen en beige kleuren moeten ervoor zorgen dat de flat een tijdloze uitstraling krijgt. “Ik denk dat het een eye-catcher wordt, als je Bergen op Zoom binnen komt rijden, dan spring het gebouw gelijk in het oog’’, aldus Cees Ploeg, projectleider Stadlander. Bewoner Pierre Ripson is één van de 5 bewoners die in de klankbordgroep zit. Hij is zeer te spreken over de communicatie naar de bewoners toe. Zo is er al geregeld dat er verlichting komt in de schuur en dat er een draaiknop aan de deur zal komen. In de voorfase worden de ideeën, doelstellingen en de visie overgedragen aan de omwonenden en bewoners. Meer dan 70 procent van de bewoners stemde in met het renovatieplan.

Gasloos en duurzaam

Het is het eerste project waarbij bestaande woningen duurzamer en gasloos worden gemaakt. Er komen nieuwe installaties voor verwarming, warm water en ventilatie tijdens de grootschalige renovatie aan de woningen. Behalve de nieuwe installaties krijgt het complex een geheel andere uitstraling en wordt er op verschillende plekken isolatie toegepast. 

Voor bewoners wordt een externe rustwoning beschikbaar gesteld. Ook wordt er zo veel mogelijk in fases gewerkt. Zo hopen Era Contour en Stadlander dat de overlast voor bewoners van de flat beperkt blijft.

Duurzame wijken

Samen met zijn partners werkt woningcorporatie Stadlander naar eigen zeggen aan duurzame wijken waarin het prettig wonen is. “Prettig wonen betekent voor Stadlander dat huurders aanvaardbare woonlasten hebben, wonen in een schone en veilige wijk en vriendelijke buren en genoeg voorzieningen in de buurt hebben”, aldus Stadlander. Alles uit de missie en visie van Stadlander komt samen in dit bijzondere project.