Roosendaal

Fleur (22) maakt magazine om leeftijdsgenoten te behoeden voor gevaren op festivals

Stijn Nooijens Stijn Nooijens

De zomer staat voor de deur. Voor veel jongeren betekent dit het bezoeken van verschillende festivals. Een leuk, gezellig uitje met vaak harde muziek, alcohol en ook drugs. Fleur Rommens uit Roosendaal bezoekt regelmatig festivals. Als zij samen met vier klasgenoten voor een schoolopdracht een magazine moet maken is het onderwerp snel gekozen: festivals en de gevaren ervan.

Fleur zit in haar eerste jaar van de opleiding crossmediale communicatie aan de Hogeschool in Rotterdam. Als opdracht maakt ze samen met studiegenoten Elisa Wilbrink, Donna van der Bruggen, Lieke Plieger en Loïs Sellenraad ECSTASY THE MAGAZINE. Na ruim een half jaar ligt het eindresultaat bij de Roosendaalse op de keukentafel. “Hij is echt mooi geworden. Ik ben er heel erg trots op.”

Het artikel gaat verder onder de foto.

Groepsfoto FLeur magazine Roosendaal
Van links naar rechts: Fleur Rommens,Elisa Wilbrink, Lieke Plieger, Donna van der Bruggen en Loïs Sellenraad.

De bedoeling van de dames was om een uniek onderwerp te creëren. “Het onderwerp werd festivals en de gevaren hiervan”, legt Fleur uit. Een groot onderwerp in het blad is drugs. “We willen het niet verbieden voor meiden om drugs te gebruiken, maar juist adviseren hoe het op een veilige manier kan.”

De doelgroep zijn meiden tussen de achttien en vierentwintig jaar oud. Voor het magazine spraken ze met deskundigen over drugsgebruik, maar komen er ook meiden aan het woord die het daadwerkelijk op een festival gebruiken. “Ons concept doorbreekt de algemene saaiheid van moeten en niet moeten.”

Ik ga zelf ook naar festivals, maar ik kies er in tegenstelling tot anderen uit het groepje voor, om géén drugs te gebruiken.

“Ik ga zelf ook naar festivals, maar ik kies er in tegenstelling tot anderen uit het groepje voor, om géén drugs te gebruiken”, vertelt Fleur. Een bewuste keuze. “Voor mij is het niet nodig.” Toch voelt ze wel eens de druk als veel mensen om haar heen gebruik maken van drugs. “Soms voel je je dan wel eens een buitenbeentje, maar eigenlijk is dit gevoel totaal niet nodig. Als je iets niet wil, moet je het ook niet doen.”

Het artikel gaat verder onder de foto.

Fleur uit Roosendaal op een festival
Fleur samen met een vriendin op een festival.

Naast dat er verhalen en tips over drugsgebruik in het blad staan, staan er ook outfittips en andere luchtige onderwerpen in. zoals hoe je zelf een waaier kan knutselen. “We vonden het ontzettend leuk om te maken. Buiten school zijn we ook vriendinnen. Dit maakt het daarom extra leuk.”

We hebben een 8,5 gekregen, daar mogen we ontzettend trots op zijn.

Het magazine was enkel bedoeld voor de schoolopdracht. “We hebben een 8,5 gekregen, daar mogen we ontzettend trots op zijn.” Vervolgens besluit Fleur het eindresultaat op netwerksite LinkedIn te plaatsen.

De meiden kunnen daar rekenen op lovende reacties. “We zijn uiteindelijk benaderd of wij het magazine wilden uitgeven. Dit is ook gebeurd.” Het tijdschrift is momenteel te vinden in twee buurthuizen voor jongeren in het plaatsje Deurne. “Ik vind dat eigenlijk wel héél gek hoor”, vertelt Fleur lachend. “We hadden dit écht niet verwacht. Het is maar een schoolopdracht geweest. We hadden niet verwacht dat dit zo zou uitpakken.”

Magazine Fleur Roosendaal.
De meiden tijdens een fotoshoot voor hun magazine ECSTASY.