Oudenbosch

Flinke opknapbeurt voor sportpark Albano in Oudenbosch

Het gebied rondom te sportverenigingen krijgt een metamorfose (afbeelding: gemeente Halderberge)

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

Sportpark Albano in Oudenbosch is populair. Niet alleen voor leden van de sportverenigingen, maar ook voor bijvoorbeeld wandelaars met hun honden. Daarom is er het plan om het gebied op te knappen, in twee fases.

Het sportpark ontvangt wekelijks zo’n duizend bezoekers, weet wethouder Thomas Melisse te vertellen. “Mede daarom willen we graag dat het park meer wordt dan een verzamelplek voor verenigingen.” Als voorbeeld noemt de wethouder mensen die met hun hond door het park wandelen. “Daarvoor willen we een hondenlosloopgebied creëren. Maar we zien dit zeker ook als kans om het park in te bedden in de omgeving. Om het groener te maken.”

Met onder andere geboortebomen en een pluktuin kan het gebied vergroend worden. En ook het hondenlosloopgebied wordt natuurlijk. “Het is niet de bedoeling dat het een uitlaatveld wordt. Het moet prettig zijn om doorheen te wandelen.” Er komt ook een kleine parkeerplaats bij dit gebied.

Het losloopgebied rond de sportvelden (afbeelding: gemeente Halderberge)

Wethouder Sharona Malfait vult aan: “We willen met het opknappen van het gebied mensen stimuleren om te bewegen. Daarom zullen er bijvoorbeeld ook beweegtoestellen geplaatst worden.” Dat is overigens een wens vanuit atletiekvereniging AVO’83. In de zomer sjouwen ze regelmatig fitnesstoestellen naar buiten als het weer het toelaat. Dat zal straks dus niet meer nodig zijn. De toestellen zijn overigens toegankelijk voor iedereen. En op de asfaltbaan rondom de atletiekbaan kan ook gerend worden. “Je hoeft dan dus niet meer perse lid te zijn van een vereniging”, zeggen beide wethouders. Al deze plannen zijn onderdeel van fase 1. De kosten voor alle bovengenoemde plannen worden geschat op 212.500 euro.

Fase 2: nieuwe parkeerplaats

“Uit gesprekken met omwonenden is gebleken dat de entree onveilig is”, vervolgt wethouder Malfait. Er hangen regelmatig jongeren rond, en bovendien rijden fietsers en auto’s kriskras door elkaar. Daarom wordt de parkeerplaats bij de hoofdentree opnieuw ingericht. Het is de bedoeling dat de parkeerplaats meer in het zicht komt, zodat het hangjongeren afschrikt. Daarnaast wil het college graag dat het fietspad wordt gescheiden van de weg/de parkeerplaats. Ook vergroening staat op het prioriteitenlijstje. De kosten hiervoor worden geschat op 485 duizend euro.

De plannen voor de vernieuwde entree (afbeelding: gemeente Halderberge)

De plannen voor sportpark Albano worden 15 mei voorgelegd aan de commissie. Op 30 mei wordt het besproken in de gemeenteraad. Als zij akkoord gaan, kan fase 1 dit najaar nog uitgevoerd gaan worden.

Lees ook: Imposante Bosbrug gaat Oudenbosch en Bosschenhoofd verbinden