Bergen op Zoom

FNV metaal staakt in Bergen op Zoom voor beter cao medewerkers Fokker

Kimberley Mies Kimberley Mies

Een aantal medewerkers van Fokker Hoogerheide heeft donderdag het werk voor 24 uur neergelegd. Vakbond FNV is ontevreden over het aanbod vanuit het bedrijf en wil met een 24-uursstaking de druk opvoeren. Onder meer de voorgestelde loonsverhoging van 1.1 procent is volgens de vakbond veel te weinig. Ruim 400 medewerkers die deelnamen aan de staking gaven donderdag hun stakingsformulier af bij De Raayberg in Bergen op Zoom.

Door: Maarten Elst en Kimberley Mies

FNV-bestuurder Jan Meeder kijkt tevreden rond op de parkeerplaats van zalencentrum De Raayberg in Bergen op Zoom. Zo’n vierhonderd medewerkers van luchtvaartbedrijf Fokker uit Hoogerheide, Tata Steel Nederland Tubes in Oosterhout, Flow Serve in Etten-Leur, Parker Hannifin in Etten-Leur, VDL Steelweld in Breda en Heerema en Damen in Vlissingen zijn naar Bergen op Zoom gereden om hun stakingsformulier in te leveren. ,,Het doel van de actie is om een beter cao te krijgen, we hebben vier hoofdthema’s”, vertelt Meeder.

Op het parkeerterrein is met pylonnen een heuse staakstraat afgezet. ,,Vanwege het coronavirus moet het zo sober mogelijk en moeten contacten vermeden worden. We moeten zo ver mogelijk uit elkaar blijven, vandaar die staakstraat”, aldus Meeder.

Vier thema’s

De staking in Bergen op Zoom betreft de cao metalektro. ,,Dat is een vrij grote cao”, weet de FNV-bestuurder. ,,Landelijk gaat het om 160.000 mensen. In West-Brabant zijn er ook een aantal bedrijven die daar onder vallen. Zij werken het werk voor 24 uur neer.”

FNV Nederland is duidelijk: er moet een veel beter bod op tafel komen, wil het niet overgaan op grootschaligere stakingen. ,,Werkgevers bieden 1,1% loonsverhoging, dat is veel minder dan de inflatie. We vinden dat in ieder geval de inflatie eruit moet komen en eigenlijk nog meer”, vervolgt Meeder.

,,Verder vinden we dat jongeren niet langer met jeugdschalen moeten worden beloond, die willen we afschaffen binnen de nieuwe cao. De jeugdschalen zorgen voor een betrekkelijk laag loon, we willen dat deze jongeren beloond op basis van hun ervaring. We vinden ook dat flexkrachten na een jaar als flexkracht in dienst te zijn geweest, recht hebben op een vast contract. Dan hebben we nog een punt, de zwareberoepenregeling. Daar komen werkgevers onvoldoende in tegemoet. Die regeling moet het mogelijk maken dat een grote groep van de medewerkers drie jaar voor de aow-leeftijd met pensioen mogen.”