Hoogerheide

Fokker Elmo sluit halverwege 2023 de deuren in Hoogerheide: 900 banen weg uit de regio

Han Verbeem Han Verbeem

Fokker Elmo vertrekt uit Woensdrecht. Dat heeft de Woensdrechtse wethouder Lars van der Beek vrijdagmiddag bevestigd. Het bedrijf sluit eveneens de vestiging in Helmond en brengt alle activiteiten onder op de locatie in Papendrecht. In Woensdrecht werken 900 mensen, waarvan ongeveer de helft in vaste dienst. De vestiging zou halverwege 2023 verhuizen, zo is het plan. Fokker Elmo is vrijdagmiddag niet bereikbaar voor een reactie; ook de website is uit de lucht.

Volgens wethouder Van der Beek volgen er geen gedwongen ontslagen, de medewerkers zouden de mogelijkheid krijgen om te pendelen naar Papendrecht. Voor wie niet mee wil of kan komt een sociaal plan met een outplacementtraject: daarbij wordt naar vervangend werk gezocht buiten het bedrijf. Van der Beek noemt het vertrek “een enorme klap voor Woensdrecht en omgeving.” Het is voor hem “een flinke domper”, na het verkiezingssucces van zijn partij ABZ eerder deze week. “Winnen is mooi, maar we hadden liever gezien dat we werkgelegenheid kunnen behouden.”

Rook onder de deur

Fokker Elmo is vele decennia gevestigd bij de vliegbasis in Hoogerheide en vervaardigt bekabelingen voor vliegtuigen. Al in oktober 2021 liet het bedrijf bij het Woensdrechtse college doorschemeren dat ze wil vertrekken uit de gemeente. “Er kwam toen al rook onder de deur, later is onze vrees bewaarheid geworden”, aldus Van der Beek. Pas na enig aandringen volgt vrijdagmorgen duidelijkheid, als Fokker Elmo de gemeenten Woensdrecht, Helmond en andere direct betrokken instanties van het besluit op de hoogte stelt. Dat zou online zijn gebeurd, via een digitaal overleg. Het personeel is vrijdagmiddag geïnformeerd.

Geen persverklaring

Volgens Van der Beek zou Fokker Elmo bewust afzien van een persbericht. “Ze willen de media niet actief benaderen, als er persvragen komen zijn ze die wel bereid te beantwoorden.” Vrijdagmiddag blijkt het bedrijf echter onbereikbaar voor een inhoudelijke reactie. Ook de buurgemeenten van Woensdrecht zijn verrast door het nieuws. “Wij moeten het via de media vernemen”, zegt wethouder Kees Verburg van de gemeente Reimerswaal. Volgens hem is een belangrijk deel van de werknemers van Fokker Elmo woonachtig in Zeeland. Verburg wil op korte termijn met andere gemeenten in de regio overleggen over het vertrek van Fokker Elmo en de impact op de regio.