Bergen op Zoom

Fontein in Anton van Duinkerkenpark spuit niet, maar bruist

Foto's door Roland Pijnen

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

De fontein in het Anton van Duinkerkenpark in Bergen op Zoom doet het weer. De fontein is vrijdag aangezet. Maar het is wel anders dan anders. Want de fontein heeft voortaan een speciale zomer- en winterstand.

Door: Bianca van Vugt

Als je door het Anton van Duinkerkenpark loopt en denkt ‘die fontein spoot toch altijd veel hoger’, dan heb je helemaal gelijk. De fontein heeft voortaan een zomer- en een winterstand. In de winter spuit hij hoog, in de zomer is hij lager en bruist hij meer. Vrijdag ging hij voor het eerst sinds de aanpassingen weer aan.

Aerosolvorming voorkomen voor veiligheid

Een hoog spuitende fontein kan aerosolen maken. Dat zijn heel kleine waterdruppeltjes. Op zich is dat natuurlijk geen enkel probleem, totdat er blauwalg of legionella in de vijver zit. Dat kan gebeuren bij aanhoudend warm weer. Het is schadelijk voor mens en dier. Als een fontein hoog en ver spuit, kan blauwalg of legionella zich verspreiden via de aerosolen.

Daarom heeft de gemeente Bergen op Zoom de fontein laten aanpassen door de firma Gruppen. Hierdoor spuiten de spuitkoppen minder hoog en bruist hij meer. “Door de fontein lager te laten spuiten, voorkomen we aerosolvorming. Zo kan de fontein op een veilige manier aan,” aldus de gemeente.

‘s Winters wel in volle glorie

De fontein in het Anton van Duinkerkenpark staat voortaan van eind april tot eind november in de zomerstand. Daarna kijkt de gemeente Bergen op Zoom of de waterkwaliteit goed genoeg is en doet het jaarlijkse onderhoud aan de fontein. Daarna gaat hij weer op de winterstand. “Dan is de fontein weer in alle glorie te bewonderen,” laat de gemeente weten.