Helwijk

Fort de Hel geopend: ‘Het moet een prettige plek voor fietsers en wandelaars worden’

Sita Kengen Sita Kengen

Gelegen tussen de weilanden en fietsroutes van Helwijk en Willemstad ligt Fort de Hel, ‘Het kleinste Fort van Nederland’. Wim van Lierop en Dick Wirstorfer zijn de nieuwe beheerders van Fort de Hel en hebben grootse plannen. Met mooie terrassen, workshops, een fietsenwerkplaats en dagbesteding willen ze van het Fort weer een bruisend hart van Helwijk maken.

“Fort de Hel is in 1811 gebouwd door de troepen van Napoleon”, begint Wim van Lierop zijn verhaal. “Hij kwam troepen tekort en wilde graag dat Nederlanders gingen dienen in zijn leger. Fort Sabina diende in die tijd als plek waar soldaten opgeleid werden. In feite is Fort de Hel de back-up van Fort Sabina.”

We willen graag het hele jaar open blijven.

“Bezoekers kunnen verwachten dat we zorgen voor een hele goede koffie, gebak en dat we een eenvoudige lunch serveren. En tegelijkertijd hopen we de geschiedenis van het Fort wat meer tot leven te kunnen brengen”, zegt Van Lierop. “Onze ambitie is om meer te doen, dan alleen in het zomerseizoen. We willen graag zo lang mogelijk open blijven, bij voorkeur zelfs het hele jaar. We hebben namelijk de stille wens om voor een aantal mensen die dat nodig hebben, een veilige rustige plek te bieden. Zij kunnen hier dan bijvoorbeeld dagbesteding volgen.”

Fort de Hel

Het duo geeft een rondleiding. “Om te beginnen willen we jullie graag het hoogste punt van Fort de Hel laten zien”, begint van Lierop. “Vooral om hier even van het uitzicht te genieten. Het terras zijn we momenteel weer mooi aan het maken. Dit is een prachtige plek om met een kleine groep mensen te zitten.” Wirstorfer voegt hier aan toe: “Hier stonden ook de legers van Napoleon. Toen waren er alleen geen bomen, want ze moesten uitzicht hebben. Je kon dus helemaal uitkijken naar Fort Sabina.”

We hopen dat hier veel fietsers langskomen.

Van Lierop en Wirstorfer lopen achterom naar een opslagbunker. “Hier in de oude opslag hebben wij het plan om een fietsenwerkplaats te beginnen”, laat Wirstorfer zien. “We hopen natuurlijk dat hier veel fietsers langskomen. Dan kunnen wij hen helpen met allerlei soorten werkzaamheden.” Van Lierop en Wirstorfer hebben beide altijd gefietst. “We zijn best handig. Dus we kunnen wel wat bieden voor mensen die vragen of opmerkingen over hun fiets hebben”, zegt Van Lierop lachend. “Dit doen we wel laagdrempelig, want het blijft een hobby activiteit.”

QR-code

Binnenin het hoofdgebouw Fort is een bar te vinden, met daarvoor nog een aantal tafels en stoelen. “De muren zijn 1,35 meter dik, in de tijd van Napoleon was dat ondoordringbaar”, zegt Wirstorfer. Onder in het Fort is nog een oud waterreservoir te vinden.

Een van de afspraken die de heren met de gemeente hebben, is dat het verhaal van het Fort vertelt moet worden. “We willen het wel wat interactiever krijgen. Als je hier over een maand bent, hebben we daarom een QR-code op de borden zitten. Binnen zullen posters hangen met meer informatie over het Fort.”

Kopje koffie

Deze maand is Fort de Hel open op woensdag, vrijdag, zaterdag en zondag. Vanaf juli is dat op dinsdag tot en met zondag, elke dag van 10.00 uur tot 17.00 uur. “Als je hier half juli komt, dan hebben we drie prachtig verschillende terrassen, waar mensen langer kunnen blijven dan alleen een kopje koffie drinken”, zegt Van Lierop.

We hopen een prettige plek te zijn voor wandelaars en fietsers.

“We zijn goed geoefend in onze lunch en we serveren heerlijke koffie. We hopen een prettige plek te zijn voor wandelaars en fietsers om even te rusten en bij te komen. Want dat fietsen, dat hebben jullie gezien, heeft toch wel een speciaal plekje bij ons beiden. We hebben er heel veel zin in!”