Bergen op Zoom

Fort Smakelijk Bergen op Zoom stopt: ‘Keuken sluit, oven uit’

Fort Smakelijk Bergen op Zoom

Afbeelding via: Facebookpagina Fort Smakelijk

Raymon Mens Raymon Mens

Fort Smakelijk stopt ermee. Het restaurant uit Bergen op Zoom werd in 2014 opgericht door chefkok Kees Bronkhorst en zijn vrouw Ria. De onderneming stond bekend om zijn sociale karakter, zowel aan de voor- als achterkant.

De keuken aan de Bernadettestraat sluit en de ovens gaan uit, schrijven de oprichters op Facebook. “Het was een lastig proces, want we hebben zeven jaar lang onze ziel en zaligheid in het restaurant en de stichting gelegd”, klinkt het.

Niet zomaar een restaurant

Fort Smakelijk is vooral bekend om zijn sociale karakter. In de keuken waren er volop kansen voor mensen die al een tijdje uit het arbeidsproces waren, of die wat extra begeleiding nodig hadden. Zo kregen werkzoekenden een extra zetje in de goede richting op de arbeidsmarkt.

Het sociale karakter vertaalde zich ook in de prijzen. Er was aan de Bernadettestraat altijd een gezonde, voor iedereen betaalbare maaltijd te krijgen. Mensen die van een uitkering rond moesten komen, betaalden zelfs een extra klein prijsje.

Overname afgeketst door corona

Bronkhorst: “Er stonden wat organisaties voor overname gereed. Helaas heeft de crisis hier geen goed aan gedaan. Wij zijn zeer dankbaar dat we er aan bij hebben kunnen dragen dat organisaties en gasten met een kleine beurs bij ons terecht konden. In een samenleving die steeds individualistischer wordt, heeft Fort Smakelijk deze trend juist geprobeerd te doorbreken, om gasten, vrijwilligers samen met personeel juist een sociaal netwerk te bieden.”

Kees en Ria gaat echter niet bij de pakken neer zitten. “Wie ons kent, weet dat thuiszitten ons maximaal een week goed afgaat. De passie blijft dus gewoon bestaan, alleen niet meer in de oude hoedanigheid. Wat we precies gaan doen? Wordt vervolgd…”