Woensdrecht

Frank van der Pol (68) overleden: ‘Zag het leven als medicijn’

Herbert Kats Herbert Kats

Onderscheidend ondernemer, een echte vechter, levensgenieter. Slechts enkele termen die Frank van der Pol typeren. De man die Pol Pallets in Woensdrecht tot een toonaangevend bedrijf in de sector maakte overleed maandag thuis op 68-jarige leeftijd.

Junior trad in de voetsporen van zijn gelijknamige vader, die teler in Rhoon was. In die kassen werd, na een noodkreet van Albert Heijn, in 1970 het idee voor pallets geboren zoals we die nu kennen. Een onmisbare schakel in de distributieketen. Omdat uitbreiding in Zuid-Holland niet mogelijk bleek verkaste het bedrijf in 1976 naar Woensdrecht.

Wereldwijd bekend

Het was senior die begon met de reparatiewerk, zoon Frank maakte met de machinale fabricage van pallets en kisten Pol Pallets tot een wereldwijd bekende naam, geeft zijn zoon Robert aan.

Robert trad in 2014 toe tot het familiebedrijf en nam een jaar later het stokje over. Tot op de laatste dag toonde zijn vader zich betrokken bij de gang van zaken in het bedrijf. Hoe ziek hij ook was. “Hij is verschillende malen opgegeven, maar eind vorig jaar wisten we dat dit de laatste keer was.”

Hij klaagde nooit

Frank van der Pol was een veelzijdig man, met brede interesses. Hij reisde de hele wereld af. Alleen Antarctica bezoeken, het laatste continent dat nog op zijn lijstje stond, heeft hij niet meer gehaald. “Door die reizen had hij een gezonde kleur. Mensen merkten niet wat hij had”, geeft Robert aan. “Hij klaagde nooit. Ook niet na zware chemo-operaties.”

De natuur was belangrijk voor hem, als zoon van een teler. Met zijn vriendenploeg ging hij, zelfs tot op het laatst, nog graag hooien op het land. “Hij is mens gebleven”, geeft zijn zoon aan. Iemand die het leven als medicijn zag. “Hij had een hekel aan ziekenhuizen.”

Champagne

Na tien jaar strijd tegen kanker bracht hij zijn laatste dagen door in een kas, bij een houtkachel. “Daar kwam iedereen langs en dronk een glas champagne met hem.”