Bergen op Zoom

Frederique sport met een blade en is op zoek naar een sportgroepje

Emma Janvier Emma Janvier

26-jarige Frederique Sanen is sinds een tijdje niet meer te stoppen op de atletiekbaan. Ze heeft namelijk haar dagelijkse beenprothese ingeruild voor een blade. Nu is ze op zoek naar andere mensen in de regio met een prothese of een blade waar ze samen mee kan gaan sporten.

“Een blade is een beenprothese, maar met meer vering”, legt Frederique uit. “Met een normale prothese kan je eigenlijk alles, behalve hardlopen.” En dat is nou net wat ze graag wil doen.

Bladerunner

Door een hartafwijking heeft Frederique in haar jeugd veel operaties heeft gehad. Een gevolg daarvan was een bloedpropje in haar voet waardoor ze op achttienjarige leeftijd een onderbeenamputatie heeft ondergaan.

“Al sinds ik mijn prothese heb, wil ik op een blade lopen”, vertelt ze glunderend. Haar prothesemaker gaf haar in 2021 die kans. “Hij vroeg ineens of ik het een keertje wilde proberen. Toen ik erop liep, voelde het gelijk heel goed.”

Sportclubje

Het enige wat Frederique wil, is de baan op gaan. “Het voelt goed om na zoveel jaar niet goed te kunnen bewegen, alles er weer uit te kunnen halen. Mijn blade helpt me daarbij.”

Een sportclubje speciaal voor mensen met een prothese is belangrijk voor haar. “Als ik in een normaal loopgroepje meedoe, is het toch anders. Die mensen hebben twee benen waar ze al heen hun leven op lopen”, licht ze toe. “Ik kan met mijn blade natuurlijk ook gewoon rennen, maar ik moet dat toch nog opbouwen.”

Samenwerken met Spado

In haar zoektocht naar een sportclubje, stapt Frederique naar Jeroen Jonkers. Hij is trainer bij atletiekvereniging Spado in Bergen op Zoom. “Toen Frederique met de vraag kwam of sporters met een blade ook welkom zijn binnen de club, zijn we meteen gaan oriënteren.”

In Hoorn hebben ze een sportclub gevonden die al een groepje met bladrunners heeft. Als er genoeg aanwas is in deze regio, gaat Spado met deze groep rond te tafel om te kijken hoe ze dit hier het beste aan kunnen pakken.

Daarom hebben de twee hun koppen bij elkaar gestoken en komt er komende maandag 22 april een informatieavond. Tijdens de avond zal het verhaal van Frederique vertelt worden en zal er informatie gegeven worden over wat een blade nou precies is. “Zo kunnen we een beetje oriënteren of er belangstelling is”, aldus Jonkers.

Maandag 22 mei om 20.00 is de bijeenkomst in het clubhuis van Spado.