Bergen op Zoom

Frustratie om verdwenen en gesloopte spullen bij de Bourgondiër: ‘Zo jammer’

Foto's: de Bourgondiër/ZuidWest Update

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

Kapotte terrasstoelen en gestolen glazen en peper- en zoutmolens. Wel vaker worden er door terrasbezoekers spullen meegenomen, maar zoveel als de afgelopen maand is nog niet eerder voorgekomen bij De Bourgondiër. “Je durft hierdoor bijna niet meer te investeren.”

Het frustreert al langer, maar afgelopen weekend deed de emmer overlopen bij eigenaar Jimmy Devilee. Drie kapotte terrasstoelen die zijn gebruikt om mee te gooien tijdens een ruzie, drie gestolen peper- en zoutmolens, zes gestolen lampen, vier verdwenen menukaarten, twee plantjes en een heleboel speciaalbier- whiskey- en wijnglazen die niet meer terug te vinden zijn. “We hebben zelfs iemand betrapt die volle handen bestek uit de bestekkar in haar tas wilde laden. Dat hebben we gelukkig tegen kunnen houden.”

Duizenden euro’s schade

Normaal is Jimmy heel positief en klaagt hij echt niet zomaar. “Kan je nagaan hoe erg het is”, vervolgt hij. “De afgelopen maand hebben we echt duizenden euro’s aan schade door diefstal en vandalisme. We doen zo ons best om het terras aan te kleden met mooie spullen, maar je durft hier bijna niet meer te investeren.”

Als voorbeeld noemt hij de peper- en zoutmolens van het biermerk Leffe. “Kosten 18 euro per setje.” Of de gloednieuwe lampen. “Een compleet terras verlichten kost al gauw een goede vijfdeuzend euro. Eén lampje kost tachtig euro. Er zijn ondertussen al zo’n tien lampen gejat.” Hetzelfde geldt voor glazen. “Ik heb gin and tonic glazen, die kosten 8,50 per stuk. Daar moet ik wekelijks een doos van bijbestellen.”

Mensen die we betrappen proberen het soms nog te ontkennen.

Wie de spullen stelen, weet Jimmy niet. “We hebben wel al een aantal keren mensen op heterdaad betrapt en aangesproken. Sommigen proberen het dan nog te ontkennen. Dan moeten we het dus ook nog eens aan ze bewijzen door camerabeelden te laten zien. Het is echt schandalig.”

Bewustwording

Na de diefstallen van afgelopen weekend is de maat echt vol voor Jimmy. Hij plaatst een bericht over de situatie op Facebook. Niet omdat hij verwacht dat de spullen dan terug worden gebracht. “Maar omdat ik er bewustwording mee wil creëren. Misschien dat mensen denken: wat is nou één diefstal als ik zo’n peper- en zoutset meeneem. Maar juist als iedereen zo denkt, blijven er geen spullen meer over.”

Naast de oproep tot bewustwording, heeft Jimmy nog een boodschap: “Onze prijzen gaan hierdoor écht niet omhoog! We willen met deze oproep gewoon duidelijk maken dat het voor ons heel frustrerend is. Normaal draaien we bij de Bourgondiër op positiviteit. Je ziet mij echt niet zomaar chagrijnig. Maar de emmer loopt nu echt over.”