Hoeven

Gastheer moet veiligheids­gevoel terug­brengen in winkel­gebied Hoeven

Afbeelding: Google Street View

Hans-Jorg van Broekhoven Hans-Jorg van Broekhoven

De gemeente Halderberge windt er geen doekjes om in een persbericht. “Mede door arbeidsmigranten”, zo valt te lezen, is er sprake van overlast in het winkelgebied. Het gaat om incidenten als drankgebruik, winkeldiefstal en onveilige situaties. Ook vervuiling is er voor velen een grote bron van ergernis. Als proef wordt er een gastheer ingezet, die de problemen moet tegengaan en voorkomen.

Het is een initiatief van de gemeente en Albert Heijn, ingegeven door de signalen die de laatste tijd binnenkwamen van zowel inwoners als ondernemers. Met de bedrijven in het winkelgebied is vervolgens gesproken over mogelijke oplossingen, voor korte en langere termijn. Als direct inzetbare proef is daar het idee van een ingehuurde gastheer uit voortgekomen. Deze moet bezoekers, ondernemers en medewerkers een groter gevoel van veiligheid gaan geven.

Blij met initiatief

Burgemeester Bernd Roks juicht het initiatief toe: “Wij nemen de signalen van inwoners en ondernemers over veiligheid en leefbaarheid als gemeente zeer serieus.” Ook Albert Heijn bedrijfsleider Wilfred Lutz is enthousiast. “Ik vind het prettig dat we samen met de gemeente zo snel hebben besproken hoe we deze situatie kunnen keren”, laat hij weten. De gastheer heeft korte lijntjes met de handhavers van de gemeente, zodat er snel kan worden opgetreden als het toch mis gaat. Tevens gaat de politie nadrukkelijker surveilleren in het winkelgebied.

Panjevaart

De proef duurt in eerste instantie drie maanden. Daarna wordt geëvalueerd of de aanpak werkt. Daarnaast zet het college tevens in op een langere termijnaanpak. De gemeente is in gesprek met de beheerders van locaties waar arbeidsmigranten wonen, zoals Villapark Panjevaart en De Olmen. Die moeten in meerdere talen de bewoners gaan wijzen op regels zoals het verbod op drankgebruik in openbare ruimtes en geen afval op straat gooien. Voor de Panjevaart is bovendien het plan dat daar een einde komt aan het onderbrengen van arbeidsmigranten.