Roosendaal

Gastheren verwelkomen Roosendaals uitgaanspubliek om sfeer goed te houden

V.l.n.r. Gastheren Remco Theulen, Adel Tlili en Bram Oei van SfeerBeheer (foto: gemeente Roosendaal)

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

Als je uitgaat in Roosendaal is de kans groot dat je voortaan gastheren tegenkomt. Want op vrijdagavond begint het project SterkOpStraat. Gastheren maken bezoekers wegwijs in de Roosendaalse binnenstad, maken contact met de stappers en proberen vervelende situaties te voorkomen. In Breda is SterkOpStraat al een succes. Daar ging het aantal arrestatie van zo’n twaalf per weekend terug naar één of twee. En Roosendaal moet op dezelfde manier gezellig en veilig blijven.

De gastheren van SterkOpStraat komen van de SfeerBeheer Groep in Etten-Leur. Ze zijn herkenbaar aan hun witte jassen met een embleem en de tekst ‘gastheer’. Want vrouwen zijn er in Roosendaal niet bij. “We hebben wel met dames gewerkt, maar er zijn er maar weinig,” vertelt Remco Theulen, één van de eigenaren van SfeerBeheer. “Iedereen die bij ons werkt, moet beveiligingspapieren hebben. Daar zijn minder vrouwen in beschikbaar. Terwijl het werk niet fysiek is: je hoeft helemaal niet groot of lang te zijn.”

Witte jassen, want gastheren zijn neutraal

Want de teams van SterkOpStraat komen niet om de orde te handhaven. Daar is de politie voor. “Het gaat echt om gastheerschap, om onze verbale kracht, om de-escaleren,” legt Theulen uit. “We heten groepen welkom, al voordat ze de stad in trekken. Bijvoorbeeld vrijgezellenfeesten. Dan weten we al wie ze zijn, waar ze vandaan komen, hoe laat hun bus ze weer komt ophalen. We zijn er voor de mensen.”

Dat is ook de reden waarom SfeerBeheer gekozen heeft voor witte jassen. “Wij zijn neutraal. Het doel is om de sfeer zo prettig mogelijk te houden.” Als het nodig is, wijzen ze de stappers wel op de regels. Meestal zal dat voorkomen dat situaties uit de hand lopen. Maar het kan natuurlijk nog steeds fout gaan. Dan stappen de gastheren opzij en laten het werk over aan boa’s of agenten. “We hebben met onze portofoons rechtstreeks contact met cameratoezicht van de gemeente en met de politie. Dus we kunnen snel opschalen. Maar zelf doen we niets. We hebben ook geen uitrusting of bevoegdheden.”

Burgemeester Han van Midden geeft ook aan dat SterkOpStraat echt gaat om gastheerschap, niet om handhaving. “Ze helpen en verlenen service aan degenen die naar Roosendaal komen voor de gezelligheid en een onbezorgd avondje stappen,” aldus de burgemeester. “Daarnaast zijn de gastheren extra oren en ogen voor de politie, boa’s en horecaportiers. Het zijn nadrukkelijk gastheren, geen beveiligers of handhavers. Ze werken preventief, zodat de noodzaak van repressief handelen afneemt.”

Praten is vaak genoeg om erger te voorkomen

SterkOpStraat staat al maandenlang op de planning. Het is onderdeel van het Horecaconvenant Uitgaan In Roosendaal van april dit jaar. De gemeente Roosendaal benadrukt dat recente steekpartijen niet de aanleiding waren voor het project. “Van de drie recente steekincidenten was er één in het horecagebied. De andere hadden niets met horeca te maken,” laat een woordvoerder weten. Theulen beaamt dat. “De incidenten brachten het wel in een stroomversnelling. Maar we waren er inderdaad al maanden mee bezig.”

Dat de gastheren terecht kunnen komen in gevaarlijke situaties, is volgens Theulen maar een klein risico. “Meestal lukt het ons om de situatie verbaal onder controle te krijgen. We trainen veel met de politie en hebben gesprekken met justitie. We zijn echt een schakel geworden in het uitgaansleven.”

Proef duurt een jaar

Vrijdagavond zijn de gastheren voor het eerst te zien in Roosendaal. Er gaan per uitgaansavond twee koppels op pad. Ze zijn in de binnenstad van 23.00 uur tot 05.00 uur. “We hebben vorige week al kennis gemaakt met de horeca. En in burger hebben we het publiek al een beetje geïnventariseerd,” aldus Theulen. De gemeente Roosendaal betaalt het eerste jaar van SterkOpStraat. Daarna wordt geëvalueerd wat de resultaten zijn, of het door moet gaan en wie dat gaat betalen.