Roosendaal

Gebouwen kleuren oranje tegen de onderdrukking van vrouwen en meisjes

Het raadhuis in Roosendaal kleurt sinds donderdagavond oranje (foto: gemeente Roosendaal).

Sven de Laet Sven de Laet

Wie de komende tijd door het centrum van Roosendaal wandelt, zal wellicht opvallen dat het Oude Raadhuis in de oranje spotlights staat. Daarmee sluit de gemeente zich aan bij Orange the World, de actie waarmee aandacht wordt gevraagd voor de onderdrukking van vrouwen en meisjes. In Bergen op Zoom kleurt de Ravelijnbrug oranje.

De actie startte deze donderdag en duurt tot en met vrijdag 10 december. Volgens de gemeente Roosendaal is het van groot belang dat er meer aandacht komt voor het probleem. “Wereldwijd krijgt één op de drie vrouwen met geweld te maken. In Nederland is dat zelfs bijna de helft van de vrouwen en meisjes. Denk aan fysiek, seksueel of psychologisch geweld en op andere plekken in de wereld ook economisch misbruik en uitbuiting.”

En dus doet de gemeente maar wat graag mee aan het initiatief. “Om dat schrijnende probleem aan de kaak te stellen, hebben de Verenigde Naties de Orange the World campagne in het leven geroepen. Meer dan honderd landen doen er aan mee. Ook Nederland. Ook Roosendaal, waar iedereen meetelt en zichzelf moet kunnen zijn.”

In Bergen op Zoom was wethouder Mignon van der Zwan donderdagavond aanwezig bij de officiële openingshandeling. Niet alleen wordt daar de Ravelijnbrug zestien dagen lang oranje verlicht, ook wapperen de Orange the Worldvlaggen boven op het Ravelijn.