Bergen op Zoom

Gecombineerde vaccinatie- en teststraat Bergen op Zoom van start

Han Verbeem Han Verbeem

Maandag is de gecombineerde vaccinatie- en coronateststraat aan de Wattweg in Bergen op Zoom in gebruik genomen. Een belangrijke stap voor de regio bij de aanpak van het Covid19-virus, aldus wethouder Mignon van der Zwan en GGD-manager Mark van Beers. De straat is nu toegerust op het afnemen van 3.500 testen per dag maar de capaciteit kan zonodig verdubbeld worden – mocht het aantal testaanvragen toenemen.

Door: Han Verbeem en Jerom Huijskens (video)

In tegenstelling tot de eerdere, mobiele teststraat is het geen drive-in maar een straat waar men te voet doorgeen gaat. Het gebouw is in anderhalve maand tijd uit de grond gestampt en samengesteld uit prefab-onderdelen. “We werken met zowel PCR-testen als antigeen sneltesten”, aldus Mark van Beers. Hij is als lid van het managementteam verantwoordelijk bij GGD West-Brabant voor de uitvoering. De organisatie verloopt als een geoliede machine, waarbij de afspraken volgens een strikt schema met tijdslot worden ingepland. Beide onderdelen -de vaccinaties en het afnemen van testen- zijn strikt van elkaar gescheiden met elk zestien loketten en de bezoekers komen via afzonderlijke ingangen binnen.

Testcapaciteit

Wie coronaklachten heeft, kan zich vaak nog dezelfde dag laten testen. Dat geldt ook voor meldingen in de Coronamelder of voor testen vanuit het bron- en contactonderzoek. Volgens Van Beers is er een afname te zien van het aantal testaanvragen. “Maar als er onverhoopt weer een toename komt, dan hebben we voldonde capaciteit om dat op te vangen.” Landelijk is de GGD klaar voor het afnemen van zo’n 175.000 testen per dag.

Vaccins

De vaccinaties worden uitgevoerd volgens de richtlijnen van de landelijke overheid. Per 15 januari zijn de inentingen van start gegaan voor zorgmedewerkers van verpleeghuizen en sinds 26 januari komen ook thuiswonende ouderen van 90 jaar en ouder in aanmerking voor een coronaprik. Ook de 85-plussers kunnen terecht op de GGD-locatie in Bergen op Zoom. Daarvoor zijn aan de Wattweg twee priklijnen ingericht. “We kunnen tot duizend mensen per dag vaccineren”, aldus Van Beers – afhankelijk van de aanvoer van het vaccin. Voor ouderen is dat het vaccin van BioNtech-Pfizer. De medewerkers in de zorg zullen echter moeten wachten op het vaccin van AstraZeneca.