Bergen op Zoom

Gedicht bij St. Gertrudiskapel: “Dit is waar het eigenlijk thuishoort”

Vincent Krijtenburg Vincent Krijtenburg

Vrijdagmiddag werd naast de Sint Gertrudiskapel in Bergen op Zoom een gedicht van Maria van Daalen onthuld. Dat gedicht werd oorspronkelijk niet geschreven voor deze locatie. Of juist wel?

Oorspronkelijk werd het gedicht met de titel “ik zal een grafschrift voor je maken dat iedereen van buiten kent” geschreven voor de trappen van theater De Maagd, zegt Cees Vanwesenbeeck van Comité Stenen Strofen. “Daar is het ook voorgedragen in 2000. Alleen we kregen geen toestemming van de kunstenaar die dat terrein heeft ontworpen en van de architect van De Maagd.”

Ook op de uitwijklocatie kon het gedicht niet blijven staan. Het gedicht zou op een zijgevel komen van een pand naast de opgang naar de Sint Gertrudiskerk. “Na twaalf jaar wilde de eigenaar die gevel vernieuwen. En de nieuwe gevel vonden wij niet mooi genoeg. Dus toen moesten we op zoek naar een nieuwe locatie”, legt Vanwesenbeeck uit.

De inhoud van het gedicht moet passen bij de locatie

Uiteindelijk eindigde die zoektocht bij de Sint Gertrudiskapel aan de westkant van Bergen op Zoom. “Wij kijken eigenlijk altijd naar de inhoud van het gedicht. De inhoud van het gedicht moet passen bij de locatie waar het gedicht op slaat. En als je het gedicht van Maria leest dan gaat het over eb en vloed, over een bron over de zee, over strand, over de opwelling ofwel het water wat naar boven komt. En ja, dan staan we hier helemaal op die historische plek.”

Dit is God geschenk

Dichter Maria van Daalen kon haar oren niet geloven toen zij over de nieuwe locatie hoorde. “Toen ik van Cees bericht kreeg dat het gedicht bij de Sint Gertrudiskapel zou komen dacht ik: dit is God geschenk. Ik zat met tranen in mijn ogen. Ik dacht dit is waar het thuishoort eigenlijk.”

Het gedicht is op twee manieren uitgevoerd. Steekwoorden uit het gedicht zijn aangebracht op de gevels van de kapel. Daarnaast is het gedicht in z’n totaliteit uitgevoerd in cortenstaal zodat de bezoekers het gedicht ook helemaal kunnen lezen. “In het verticale vlak is de opdracht aan mijn vader aangebracht en daar staat ook organist en scheepsbouwkundig ingenieur was. Ik vind het zo ontroerend dat dat er ook bij staat”, zegt Van Daalen.

Het gedicht wat Maria gemaakt heeft, is dus opgedragen aan haar vader. “Maar zij is helemaal geïnspireerd door de situatie in Bergen op Zoom. Maar vooral de kust situatie in Bergen op Zoom”, zegt Vanwesenbeeck. Ïk hoop ook dat mensen dat er in lezen. Maar je kan dan natuurlijk altijd je eigen invulling aangeven.”