Bergen op Zoom

Geen afval of peuken meer in de goot, want: ‘Hier begint de zee’

Han Verbeem Han Verbeem

De zee begint niet bij het strand maar al veel verder landinwaarts. Eigenlijk al op straat, bij de straatkolken en waterputjes langs het trottoir. “Hier gaat het regenwater in en spoelt alles mee, via de afvoer, naar de zee.” Dat zegt kunstenaar Christine Veraart, lid van het Bergse kunstgenootschap Arsis. Met een artistieke actie willen Veraart en drie van haar Arsis-collega’s de samenleving bewust maken van de waarde van water. Met milieuvriendelijke verf spuiten ze teksten ‘Niets ingooien, hier begint de zee’ op de Bergse straattegels. In september, rond het Monumentenweekeinde en World Cleanup Day, gaat de actie van start.

Water is schaars en daarom moet de samenleving anders omgaan met afvalwater, benadrukt Veraart. “Al het water dat op straat wegspoelt komt uiteindelijk weer in de natuur terecht.” Via de riolering stroomt het naar de Westerschelde en van daaruit gaat het naar de Noordzee. Maar in veel gevallen komt het niet eens zo ver, want regenwater wordt ook opgeslagen om het te gebruiken voor natuur en begroeiing in droge perioden.

Goede bedoelingen

Het lijkt zo vanzelfsprekend, merkt ze op. Voorbijgangers die op straat kauwgom of sigarettenpeuken in het rioolputje gooien. “Vaak met goede bedoelingen, vanuit het idee dat ze de straat schoon houden door het afval in het riool te goeden.” Maar synthetische materialen zoals plastics zijn moeilijk afbreekbaar en de microscopisch kleine restanten blijven lang in het water achter – zelfs nadat het bij de rioolzuivering is gefilterd.

Klein beginnen

Het gaat om een bescheiden actie, zo relativeert Veraart, maar zoals het Engelse spreekwoord zegt: ‘great things have small beginnings‘. En dat geldt ook voor milieubewustzijn. “Je moet klein beginnen om iets groots te kunnen bereiken”, stelt ze. De actie is niet alleen in Bergen op Zoom maar ook in andere gemeenten. Daar zijn de opschriften al langer te zien in het straatbeeld.

  • Het Monumentenweekend is op 10 en 11 september, World Cleanup Day is 22 september. Voor meer informatie over de actie ‘Hier begint de zee’, zie de website (klik hier).