Bergen op Zoom

Geen campagne, toch de wijk in: PvdA en GroenLinks doen rondje Gageldonk

Han Verbeem Han Verbeem

De verkiezingen lijken nog ver weg, toch kleuren de straten van de Bergse wijk Gageldonk-Oost deze zaterdagmiddag even rood en groen. Een campagnebus van PvdA en GroenLinks doet Bergen op Zoom aan, samen met Bergse politici gaat het gezelschap de straten langs om rozen uit te delen. “We willen ook buiten de campagnes om zichtbaar zijn in de wijk”, zegt wethouder Joey van Aken.

In groepjes van twee gaan  de raadsleden deur aan deur. Verrast openen de wijkbewoners de deuren. “Moeten we weer naar de stembus dan”, vraagt dame op leeftijd. “Dat is toch pas… euh…” Maar de twee geven haar geruststellend de bloem in de hand. “Nee hoor, we komen vandaag alleen even kijken hoe het hier gaat.”

Winkelcentrum

De sfeer is vriendelijk en zonnig, op deze bijna zomerse herfstdag. Maar er zijn ook opmerkingen die de bewoners even kwijt willen. Overlast van vuurwerk, verkeershinder en het verdwijnen van voorzieningen. Winkels sluiten de deuren, en een geldautomaat is er niet meer. Ook de bushokjes zijn weg en al enige tijd is er onzekerheid over de toekomst van winkelcentrum De Gagel. De Aldi is de enige supermarkt in de wijde omtrek; alternatieven zijn de winkels aan het Zonneplein of straks het vernieuwde Piusplein maar die zijn voor de vooral oudere bewoners te ver weg.

Zorgen

Ook ligt verloedering op de loer, met verwaarloosde en slecht onderhouden woningen. Nog geen week geleden was er een incident in de wijk: vanaf de bovenste etage van één van de Heiningenflats ging een bewoner door het lint en gooide huisraad over de railing. De omgeving was enige tijd afgezet, de schrik zit er bij sommigen nog goed in: “We maken ons écht zorgen.” De meesten willen niet in beeld of reageren voor de camera.

Toegankelijkheid

Wethouder Van Aken en raadslid Christel Verbogt nemen de signalen van de wijkbewoners mee. Verbogt, zelf rolstoelafhankelijk, constateert ook dat de toegankelijkheid van de wijk soms nog te wensen overlaat. Dat hoort ze ook van de bewoners met wie ze in gesprek raakt. “Jongeren die met hun opa of oma een wandeling willen maken kunnen niet op pad omdat de stoepen te smal zijn.” Ook de bereikbaarheid per openbaar vervoer is een aandachtspunt. Volgend jaar volgt een nieuwe aanbestedingsronde voor het streekvervoer en Gageldonk mag niet in een isolement komen. “Genoeg werk aan de winkel”, aldus Verbogt.