Woensdrecht

Geen extra raad in Woensdrecht, Schuurbiers ‘laat zich niet uit het veld slaan’

Wethouder Rainier Schuurbiers legt een korte verklaring af voor de gemeenteraad. (beeld: gemeente Woensdrecht)

Han Verbeem Han Verbeem

De gemeente Woensdrecht houdt geen extra raadsvergadering over de positie van wethouder Rainier Schuurbiers – na het uitlekken van een oud arbeidsconflict bij diens eerdere werkgever. Oppositiepartijen AKT, VVD en PvdA hadden om een extra raad gevraagd, maar krijgen geen steun van de coalitie van ABZ, CDA en D66. Schuurbiers zelf toont zich strijdbaar en ‘laat zich niet uit het veld slaan’.

Donderdag bespraken de fractievoorzitters van de Woensdrechtse partijen de kwestie in een zogeheten presidiumoverleg. Daar werd duidelijk dat er geen draagvlak is voor een extra raadsvergadering, bevestigt AKT-voorman en oppositiewoordvoerder John Mathijssen. De positie van wethouder Schuurbiers kwam een week geleden ter discussie, na het uitlekken van de ontslagbrief bij zijn eerdere werkgever in Sprundel. De gevoelige informatie kwam kort voor het Pinksterweekend via Omroep Brabant in de openbaarheid. Vervolgens werd duidelijk dat Schuurbiers het arbeidsconflict uit 2015 niet heeft gemeld bij zijn wethoudersbenoeming in 2022. Daar tilt de oppositie zwaar aan; volgens wethouder Schuurbiers ligt het toenmalige arbeidsconflict in de privésfeer dat uiteindelijk ook is opgelost.

Niet uit het veld slaan

Schuurbiers zelf heeft voorafgaand aan een themadebat over arbeidshuisvesting een korte verklaring afgelegd aan de Woensdrechtse gemeenteraad over de kwestie. Daarin maakt hij opnieuw duidelijk dat hij “zich niet herkent” in de kritiek en zegt aangeslagen te zijn door de aanval op zijn persoon. Schuurbiers is niet van plan zijn taken gedurende het onderzoek, dat de burgemeester nu laat uitvoeren, tijdelijk neer te leggen – zoals de oppositie heeft gevraagd. “Ik laat mij niet uit het veld slaan en voer mijn werk vol toewijding uit”, aldus Rainier Schuurbiers.

Uitlekken

Het is nog steeds onduidelijk hoe de gegevens uit het personeelsdossier van Schuurbiers’ voormalige werkgever naar buiten zijn gekomen. Volgens enkele raadsleden zouden de fracties eerder een anonieme brief hebben ontvangen met daarin uitvoerige details over het arbeidsconflict. Het Woensdrechtse college wil bevestigen noch ontkennen dat het uitlekken van deze gegevens -mogelijk een politiek gemotiveerde actie- onderdeel uitmaakt van het onderzoek dat nu gaande is.

Lees ook: Oppositie Woensdrecht wil extra raad over positie wethouder Schuurbiers Lees ook: Arbeidsconflict Woensdrechtse wethouder na negen jaar opgerakeld: ‘Dit raakt mij’